10 onbekende tips die je app goedkoper maken

Als je begint aan een app maken, dan is het moeilijk om te weten waar je precies aan moet denken. Daar help ik je nu alvast met 10 onbekende tips die je app goedkoper maken.

Je ziet met deze 10 tips meteen waar je kosten van jouw app bespaart.

Lees het artikel of bekijk samenvatting in de video om meer te weten te komen over de kosten van jouw app-idee:

app goedkoper makenTip 1: Projectmanagement

Een app-ontwikkeling is een langdurig project. Daarom is het belangrijk om een goede projectmanager te hebben of te zijn. Wat de meeste niet weten, is dat dit vaak een aparte kostenpost is, naast de app-ontwikkeling zelf. Alleen, voor een succesvol project is goede communicatie essentieel. Als app-eigenaar wil je natuurlijk ook op de hoogte blijven van de voortgang van je app. Daarom is het een goede tip om het projectmanagement in je kostenplaatje op te nemen en te overleggen met je ontwikkelaar. Laat projectmanagement maximaal 5-10% van de offerte zijn. Met projectmanagement als onderdeel van de dienstverlening, voorkom je fouten en faalkosten. Uiteindelijk maakt goede projectmanagement je app goedkoper.

app goedkoper makenTip 2: Design

Als je een app gaat maken, dan moet hij er natuurlijk op en top uit zien! Niet alleen voor een goede uitstraling en marketing, maar ook voor de beleving  en gebruiksgemak voor de gebruiker. Vroeg of laat krijg je hierdoor altijd met een designer te maken. Een designer wordt vaak door een ontwikkelaar zelf voorgesteld. Mijn onbekende tip hierover is: vind een onafhankelijke designer vooraf aan de ontwikkeling. Hierdoor heb je design vóórdat je een ontwikkelaar kiest. En laten nou de designs van een app de ideale briefing zijn naar een ontwikkelaar waarop hij een scherpe prijs afgeeft. Een app goedkoper maken? Kies zelf je designer en maak de designs van je app vóór de bouw ervan!

app goedkoper makenTip 3: Content

Wat wil je allemaal in je app zetten? Afbeeldingen, teksten, muziek, geluiden of video’s? Een gemakkelijke manier om kosten te besparen… is om zelf content aan te leveren. Maak zelf je teksten of video’s en zorg voor afbeeldingen en iconen. Wie weet ken je nog een goede tekstschrijver of iemand die je helpt aan mooie afbeeldingen. Als je dit zelf aanlevert, scheelt het een hoop kosten. Door het gebruiken van een CMS (Content Management Systeem), leer je zelf makkelijk om content in je app te plaatsen. Meer over CMS bij onbekende tip 4 over je app goedkoper maken.

app goedkoper makenTip 4: Content Management Systeem (CMS)

Zoals hierboven beschreven pas je met een CMS zelf de inhoud van je app aan. Én het geeft je ook beheermogelijkheden. Zo bekijk je gegevens van je app zoals statistieken over de gebruikers en App Store. Hierdoor bepaal je de inhoud van je app, precies naar waar de gebruiker behoefte aan heeft. Dit zorgt ervoor dat je app niet flopt, want je doet dan precies wat je gebruikers willen! Zo hoef je geen extra geld uit te geven aan extra functies, of de app compleet aan te passen. Voordeel voor je gebruiker én voor jouw portemonnee.

app goedkoper makenTip 5: Testing

Apps die niet vooraf getest worden, falen gegarandeerd. Als je app niet goed werkt, zorg je voor ontevreden gebruikers. Neem het testen van je app op als kostenpost. Dat betekent technische tests door de ontwikkelaar en gebruiksvriendelijkheid- en concept-tests met gebruikers. Wil je dat veel mensen je app gaan gebruiken? Luister dan naar ze. En geef ze een app die graag gebruiken en dus ook langer geïnstalleerd laten op hun telefoon. Het is 10x goedkoper om bestaande gebruikers bij je app te houden dan extra nieuwe gebruikers zien te krijgen.

goedkoper app maken

app goedkoper makenTip 6: Hybride app

Apps maken geberut op verschillende manieren. Het belangrijkste verschil is er tussen hybride of native app ontwikkeling. Als je native apps bouwt, maak je voor zowel Apple als Android een specifieke app die goed werkt. Met hybride ontwikkeling bouw je in één keer een app. Maar, dit gaat wel ten kosten van de kwaliteit. Een hybride app betekent namelijk een app die zich langzamer werkt en zich niet aanpast op oudere en goedkopere telefoons. En dat betekent: slechte kwaliteit -> slechte gebruikerservaring -> ontevreden gebruikers. Wil je meer weten over het verschil? Lees dan dit artikel: Apps maken voor dummies. Plus, het is mijn ervaring dat apps die eerst hybride ontwikkeld worden, later alsnog native worden gemaakt. Als je dus een app goedkoper maken wilt, kies je direct voor een native app. Zo voorkom je dubbele ontwikkelingskosten.

goedkoper app makenTip 7: Eigendomskosten

De broncode van een app is vergelijkbaar met het DNA van een mens: je ziet het niet, maar je hebt het nodig om hem aan te passen. Wat voor veel mensen onbekend is, is dat de ontwikkelaar 9 van de 10 keer eigenaar wordt van de broncode van de app. Zo hergebruikt de ontwikkelaar delen van de code voor andere opdrachten. Als je wel de eigenaar wilt worden over de code, kost dat extra geld. Mijn onbekende tip is: je hoeft ook geen eigenaar te worden... mits je goede afspraken maakt! De 3 belangrijkste zaken die je vast moet leggen gaan over faillissement, concurrentiebeding of bij een overstap naar een andere ontwikkelaar. Zo moet je afspraken maken over wat er gebeurt met de code als de ontwikkelaar failliet gaat. Daarbij is het slim om vast te leggen dat de ontwikkelaar jouw code niet gebruikt voor vergelijkbare apps en zo je concurrenten een voordeel geeft. Ook spreek je af wat er met de code gebeurt als je overstapt naar een andere ontwikkelaar, bijvoorbeeld door vooraf een vaste prijs af te spreken. Zorg dat je deze dingen vastlegt in de offerte om een goedkopere app te maken en niet te gaan betalen voor een broncode die je mogelijk toch niet nodig hebt.

goedkoper app makenTip 8: Hergebruik van code

Zoals hierboven te lezen, gebruiken app-ontwikkelaars broncode van andere apps die ze gemaakt hebben. Dit is niet alleen voordelig voor de ontwikkelaar, jij haalt er ook een enorm prijsvoordeel uit. Tip 8 is dus: kies een ontwikkelaar die al eerder soortgelijke apps heeft gemaakt. Zoek contact en bespreek of ze code hergebruiken. Stel, je hebt een idee voor een krantenapp. Een ontwikkelaar heeft al voor een andere krant een app gemaakt. De opbouw voor de app zal grotendeels hetzelfde zijn. De techniek achter de app wordt dan nog een keer gebruikt. Het wordt dan alleen anders ingekleurd voor jouw app. Dit scheelt wel de helft van de kosten!

goedkoper app makenTip 9: App marketing

Ontwikkelaars ontwikkelen. Het zijn bureaus die goed zijn in de techniek van een app. Ze denken daarbij dus mee na over gebruikers lokken naar je app. Een app zonder gebruikers is een gefaalde app, daarom is het dus belangrijk dat mensen van je app afweten. Verwacht daarom niet dat de technische ontwikkeling van je app gaat zorgen voor veel gebruikers. Daar zorg jij voor, door een goede idee te koppelen met een goede aanpak en sterke marketing. Marketing en marketingkosten zitten dus niet inbegrepen in de offerte van een ontwikkelaar, maar zijn essentieel als je niet wil dat je investering in je app voor niets is geweest. Houd dus rekening met een marketingbudget en voorkom hogere kosten achteraf.

goedkoper app makenTip 10: Onderhoud en updates (SLA)

Als je app eenmaal gebouwd en gelanceerd is, dan moet deze ook nog onderhouden worden. Zorg dat je hierover afspraken maakt met je ontwikkelaar. Dit spreek je af in een zogeheten SLA (Service Level Agreement). Laat goed omkaderen wat je ondersteunt krijgt en spreek vaste kosten per maand of jaar af. Houd hier rekening mee om uiteindelijk te zorgen voor een goedkopere app dan achteraf nog grote bedragen kwijt te zijn aan het onderhoud.

goedkoper app maken10 onbekende tips die je app goedkoper maken

Met deze 10 onbekende tips zorg je voor geheel goedkoper ontwikkelingstraject. Zorg dus dat je alles vastlegt, goed omschrijft en neem voorzorgsmaatregelen. Zo ben je van tevoren zeker van je budget en kom je niet voor onbekende onnodig hoge kosten te staan.

Wil je zelf ook graag zeker zijn van jouw budget en weten of jij een de beste offerte mogelijk hebt gekregen of gaat krijgen? Dan helpen wij je graag verder. Voor meerdere bedrijven hebben we al offertes gecheckt zodat zij niet voor verrassingen komen te staan. Klik hier om een Offerte Scan aan te vragen.

goedkoper app makenDe kosten van jouw app

Wil jij weten hoeveel jouw app-idee ongeveer gaat kosten? Met de Ontwikkelkosten Check vergelijk je jouw wensen in budget en functies met meer dan 190 apps zodat je de échte prijs van jouw app en andere apps ziet

Met de Ontwikkelkosten Check kom je erachter wat er betaald wordt voor meer dan 190 reeds gemaakte apps zodat je exacter de prijs van jouw app kunt zien. Om het je makkelijker te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de Ontwikkelkosten Check, door je e-mailadres in te vullen.