6 onmisbare apps voor patiënten

Als je gebruik maakt van de gezondheidszorg dan kan je je wapenen met verschillende apps. Deze apps helpen je om verschillende taken te ondersteunen en zo het maximale uit de zorg te halen. Wij zetten 6 essentiële zorg-apps voor je op een rij.

Vóór een afspraak

Soms is een doktersbezoek niet nodig en door een bezoek te voorkomen kunnen er veel kosten bespaard worden. Het differentiëren tussen deze gevallen is een vak apart. Gelukkig is er een app die hierbij kan ondersteunen: de Moet ik naar de dokter-app. Deze app geeft aan wat een patient zelf kan doen om de klachten te verlichten. Uiteraard wordt er ook aangegeven in welke gevallen de gebruiker alsnog de dokter moet bellen. Ook heb je met deze app altijd de contactgegevens van de dichtstbijzijnde huisartsenpost binnen handbereik.

Tijdens afspraken

Ook tijdens het bezoeken van een arts kan een app uitkomst bieden. De VGZ ZorgHulp-app is hierbij onze favoriet, deze gratis app is met name interessant bij langdurig zieken die regelmatig een arts bezoeken. Een patiënt zet zijn afspraken in de app, en voegt daar vervolgens vragen aan toe die hij of zij niet moet vergeten te stellen. Zo helpt deze app patienten om goed voorbereid het gesprek met je arts of specialist in te gaan. Tijdens het gesprek kunnen gebruikers de voorbereide vragenlijst afvinken, notities maken en een nieuwe afspraken toevoegen.

Vergoedingen overzicht

Indien je gebruik maakt van zorg wil je ook weten hoeveel dat kost. Verschillende zorgverzekeraars hebben een app om een overzicht te geven van vergoedingen. De ONVZ zorgpas-app is onze favoriet door een intuïtief overzicht en doordat gebruikers hun zorgpas in de app kunnen zetten.

Reis

Ook op reis wil je goed voor jezelf zorgen en is extra informatie vaak lastig te vinden. De GGD op Reis app biedt dan uitkomst. De app is bedoeld voor Toeristen, zakelijk reizigers, migranten en personen die voor hun werk of studie langdurig in het buitenland verblijven. Met de app geeft de GGD professionele adviezen. Aan de hand van de reisbestemming, de reisduur en de aard van de reis wordt er in de app advies gegeven. Zo beperkt de app het risico op bijvoorbeeld diarree, insectenbeten en geslachtsziekten.

Zelfzorg

De Zelfregie-app vergroot de zelfstandigheid van mensen die afhankelijk zijn van zorg. Met de app regelen patienten voortaan snel en eenvoudig zelf hun zaken. Ook zijn ze met behulp van de app in staat om hun sociale netwerk te versterken.  De Zelfregie-app is zelfs zó gebruiksvriendelijk dat deze ook geschikt is voor mensen die nog geen ervaring hebben met moderne communicatiemiddelen, zoals ouderen.

Medisch dossier

Met de MedAlert-app voor de iPhone en Android stellen medicijngebruikers zelf herinneringen in voor de momenten waarop zij medicatie moeten innemen. Het instellen van alerts is eenvoudig en intuitief. Wanneer een gebruiker een herinnering invoert, kunnen ze aangeven welk medicijn en welke dosis ze innemen, wanneer en hoe vaak. Uiteraard kan dit ook ingesteld worden onder begeleiding met een zorgverlener. Op het moment dat de gebruiker zijn medicijnen moet innemen, geeft de app een melding.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Wat je bijvoorbeeld echt wel en niet moet doen? Lees dan dit artikel 'Deze 7 valkuilen kent een applicatie ontwikkelaar niet... maar bepalen wel het succes van jouw app!'.