7 vragen om de kwaliteit van je app te checken

Kwaliteit van app David met ChecklistJe wil weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Heeft de ontwikkelaar van je app jouw een app gegeven van hoge kwaliteit? In dit artikel kom je er door 7 scherpe vragen te stellen achter!

Ik kreeg een keer een vraag van Sahin. Hij vroeg mij het volgende:

Hé David! Ik heb een app laten ontwikkelen, maar hoe weet ik nou of de app echt goed is ontwikkeld?

Sahin heeft dus al een app. Maar wat ik je hieronder ga vertellen, is ook in andere situaties al bruikbaar.

3 situaties van kwaliteitscontrole van je app

Deze lijst kun je gebruiken als...:

... je een app gaat laten maken,

... je een app hebt laten maken, of

... je app wil laten nemen door een andere ontwikkelaar.

 

icoon checklistVragenlijst met 7 vragen

Deze vragenlijst gebruik ik zelf voor interne kwaliteitscontrole. Ik gebruik het om mijn klanten te helpen in de 3 situaties zoals hierboven beschreven. Met inmiddels meer dan 700 mensen en bedrijven met een app-idee geholpen te hebben, weet ik inmiddels wat erbij komt kijken.

Mijn missie is het om de volledige potentie te halen uit alle app-ideeën. Daarom zet ik hem online zodat iedereen er wat aan heeft:

1) Op welke mobiele platformen is de mobiele app beschikbaar? (bijv. Android, iOS, Web, Windows)  
 

2) Is de app cross-platform ontwikkeld? (bijv. Nee, Native per platform of Ja, Hybride / Website met wrapper / Progressive Web App / alleen web )  
 

3) Welke ontwikkelplatformen zijn gebruikt? (bijv. React, AngularJS, VueJs, Ionic, Cordova, PhoneGap, Nativescript, Xamarin, React Native, Flutter, Swift, Xcode, Android Studio)

   a Wanneer is de laatste nieuwe versie update toegepast van het gebruikte platform óf wat is het huidige versienummer van het gebruikte platform?

   b Optioneel: Welke aanvullende libraries / plugins /SDK's zijn gebruikt als aanvulling op deze platformen? (bijv. Firebase, Sentry, SwiftLint, SwiftGen, Cupertino, Cocoapods, Jetpack, Retrofit)

   c Optioneel: Welke externe API's worden aangeroepen? (bijv. Google Maps Geocoding, FacebookGraphAPI, OpenWeatherMap, Telize, ZeoBounce etc)

De vraag welke ontwikkelplatformen er zijn gebruikt voor je app, is de belangrijkste van de 3 eerste vragen. Want een native- of cross-platform ontwikkeling beïnvloedt niet alleen de prijs maar ook de kwaliteit van je app. Cross-platform is misschien goedkoper, maar ook eerder traag en niet elke nieuwe ontwikkeling werkt per se. Daarnaast kan het einde van het cross-platform ontwikkelingsplatform ook het einde van jouw app betekenen.

4) Welke ontwikkeltalen zijn er gebruikt? (bijv. HTML, CSS, JS, PHP, Obj. C, C, C++, Java, Dart)  
 

5) Welke documentatie van de ontwikkeling is er beschikbaar? (bijv. README bestand, Algemene documentatie, In line comments, Issue tracking, API documentatie, bestandsorganizatie, naming conventions, licentie informatie, versie tracking, Wiki/blog/website)

   a In welke taal is deze documentatie? (bijv. Engels, Nederlands)  
 

6) Welke manier is de kwaliteit van de code getest? (Unit test, Real life test, Gebruikerstest, Volumetest, Monkeytest, UX test, Performance test, Stress test, Pentest)

   a Hoeveel programmeurs hebben er aan dezelfde code gewerkt? (bijv. 1 freelance developer, 1 front-ender + 1 backender, team van X aantal mensen, altijd meer paar ogen per regel code)

   b Hoeveel jaar fulltime jaren ervaring hebben de betrokken developers met app ontwikkeling? (bijv. Gemiddeld 5 jaar, totaal 20 jaar)

   c Hoeveel apps heeft de betrokken organisatie of developers met dezelfde ontwikkelmethodes reeds gebouwd? (bijv. 5 in de afgelopen 2 jaar)

   d Optioneel: Welk kwaliteitskeurmerken zijn er voor ontwikkelde code / aanpak / organisatie? (bijv. ISO, NEN, Gecertificeerde development opleiding)

   e Optioneel: Welke juridische documentatie is er aanwezig voor de code / app? (bijv. Algemene voorwaarden, Privacy voorwaarden, Disclaimer, Toegankelijkheidsverklaring)

   f Optioneel: Waar wordt de server van de app gehost? (bijv. Eigen hosting, TransIP, Versio, Argeweb, Hostnet)

Monkeytests gebruik je om aparte situaties te testen. Bijvoorbeeld, wat er gebeurt als je je smartphone schuin houdt. Wat er gebeurt als je over het scherm heen wrijft. Als je geen bereik hebt. Of als je in het buitenland zit.

7) Waar is de code toegankelijk? (bijv. Lokaal, AWS, Azure, Bitbucket, GitHub, GitLab)

   a Is er toegang mogelijk tot de broncode? (bijv. Ja / Onder voorwaarden / Nee)

   b Optioneel: onder welke voorwaarden is de broncode beschikbaar? (bijv. Open source, vrij toegankelijk op verzoek, tijdelijk op locatie, na tekenen NDA, na betaling, over x jaar)   
 

Als je de ontwikkeling overdraagt of er zelf iets mee wil doen, moet de code toegankelijk zijn!

Met deze vragen heb je alle informatie om de kwaliteit van je app te overzien. Sommige antwoorden spreken voor zich. Maar hoe weet je wat het beste is? Daarvoor is de onderstaande Ontwikkelingsvergelijker. Die geeft je inzicht in welke ontwikkeltalen en methodes beter zijn:

icoon eigenschappenHoe beoordeel je jouw app?

Als je de kwaliteit van je app test, interesseert het je waarschijnlijk ook om je te verdiepen in de ontwikkelingsmethode die jouw app nodig heeft. Zo begrijp je de techniek van je app beter.

Dat kan je natuurlijk in samenwerking met een professional doen. Een app-expert weet precies waar je naar moet kijken of de kwaliteit van jouw app te checken.

Ook kun je zelf aan de slag. Dat kan met de 7 vragen hierboven, maar ook met een handige ‘Ontwikkelaarsvergelijker’. Hiermee check je welke soort ontwikkeling technieken het beste werken voor jouw idee. Vul hieronder je emailadres in en krijg hem direct in je mailbox!

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
geschreven door
David van der Loo