3 situaties van kwaliteitscontrole van je app

Ik kreeg een keer een vraag van Sahin. Hij vroeg mij het volgende:

Hé David! Ik heb een app laten ontwikkelen, maar hoe weet ik nou of de app echt goed is ontwikkeld?

Sahin heeft dus al een app. Mijn antwoord op zijn vraag kun je ook op andere momenten gebruiken, namelijk als:

• je een app gaat laten maken;
  • je een app hebt laten maken, of;
  • je app wil laten nemen door een andere ontwikkelaar.

icoon checklistVragenlijst met 7 vragen

Deze vragenlijst gebruik ik zelf voor interne kwaliteitscontrole. Ik gebruik het om mijn klanten te helpen in de 3 situaties zoals hierboven beschreven. Na inmiddels meer dan 700 mensen en bedrijven met een app-idee geholpen te hebben, weet ik inmiddels wat erbij komt kijken.

Het is mijn missie om de volledige potentie te halen uit alle app-ideeën. Daarom zet ik deze vragenlijst online zodat iedereen er wat aan heeft:

1) Op welke mobiele platformen is de mobiele app beschikbaar? (bijv. Android, iOS, Web)

2) Is de app cross-platform ontwikkeld, en op welke manier dan? (bijv. "Nee, Native per platform" of "Ja, Hybride / Website met wrapper / Progressive Web App / alleen web" )

3) Welke ontwikkelplatformen zijn gebruikt? (bijv. React, AngularJS, VueJs, Ionic, Cordova, PhoneGap, Nativescript, Xamarin, React Native, Flutter, Swift, Xcode, Android Studio)

1. Wanneer is de laatste nieuwe versie update toegepast van het gebruikte platform óf wat is het huidige versienummer van het gebruikte platform?
  2. Optioneel: Welke aanvullende libraries / plugins / SDK's zijn gebruikt als aanvulling op deze platformen? (bijv. Firebase, Sentry, SwiftLint, SwiftGen, Cupertino, Cocoapods, Jetpack, Retrofit)
  3. Optioneel: Welke externe API's worden aangeroepen? (bijv. Google Maps Geocoding, FacebookGraphAPI, OpenWeatherMap, Telize, ZeoBounce etc)

De vraag welke ontwikkelplatformen er zijn gebruikt voor je app, is de belangrijkste van de 3 eerste vragen. Want een Native- of cross-platform ontwikkeling beïnvloedt niet alleen de prijs maar ook de kwaliteit van je app. Cross-platform is misschien goedkoper, maar ook eerder traag en niet elke nieuwe ontwikkeling werkt altijd even goed. Daarnaast kan het einde van het cross-platform ontwikkelingsplatform ook het einde van jouw app betekenen.

4) Welke ontwikkeltalen zijn er gebruikt? (bijv. HTML, CSS, JS, PHP, Obj. C, C, C++, Java, Dart)

5) Welke documentatie van de ontwikkeling is er beschikbaar? (bijv. README bestand, algemene documentatie, In line comments, Issue tracking, API documentatie, bestandsorganizatie, naming conventions, licentie informatie, versie tracking, Wiki/blog/website)

1. In welke taal is deze documentatie? (bijv. Engels, Nederlands)

6) Op welke manier is de kwaliteit van de code getest? (Unit test, Real life test, Gebruikerstest, Volumetest, Monkeytest, UX test, Performance test, Stress test, Pentest)

1. Hoeveel programmeurs hebben er aan dezelfde code gewerkt? (bijv. 1 freelance developer, 1 front-ender + 1 backender, team van X aantal mensen, altijd meer paar ogen per regel code)
  2. Hoeveel fulltime jaren ervaring hebben de betrokken developers met app ontwikkeling? (bijv. gemiddeld 5 jaar, totaal 20 jaar)
  3. Hoeveel apps heeft de betrokken organisatie of de groep developers met dezelfde ontwikkelmethodes reeds gebouwd? (bijv. 5 in de afgelopen 2 jaar)
  4. Optioneel: Welke kwaliteitskeurmerken zijn er voor ontwikkelde code / aanpak / organisatie? (bijv. ISO, NEN, gecertificeerde development opleiding)
  5. Optioneel: Welke juridische documentatie is er aanwezig voor de code / app? (bijv. Algemene voorwaarden, Privacy voorwaarden, Disclaimer, Toegankelijkheidsverklaring)
  6. Optioneel: Waar wordt de server van de app gehost? (bijv. Eigen hosting, TransIP, Versio, Argeweb, Hostnet)

Monkeytests gebruik je om aparte situaties te testen. Bijvoorbeeld, wat er gebeurt als je je smartphone schuin houdt. Wat er gebeurt als je over het scherm heen wrijft. Als je geen bereik hebt. Of als je in het buitenland zit.

7) Waar is de code toegankelijk? (bijv. Lokaal, AWS, Azure, Bitbucket, GitHub, GitLab)

1. Is er toegang mogelijk tot de broncode? (bijv. Ja / Onder voorwaarden / Nee)
  2. Optioneel: Onder welke voorwaarden is de broncode beschikbaar? (bijv. Open source, vrij toegankelijk op verzoek, tijdelijk op locatie, na tekenen NDA, na betaling, over x jaar)

Als je de ontwikkeling overdraagt aan een andere partij of er zelf iets mee wil doen, moet de code toegankelijk zijn!

Met deze vragen heb je alle informatie om de kwaliteit van je app te overzien. Sommige antwoorden spreken voor zich. Maar hoe weet je wat het beste antwoord is? Daarvoor is de onderstaande Ontwikkelingsvergelijker. Die geeft je inzicht in welke ontwikkeltalen en methodes beter zijn voor jouw app:

icoon eigenschappenHoe beoordeel je jouw app?

Als je de kwaliteit van je app test, interesseert het je waarschijnlijk ook om je te verdiepen in de ontwikkelingsmethode die jouw app nodig heeft. Zo begrijp je de techniek van je app beter.

Dat kan je natuurlijk in samenwerking met een professional doen. Een app-expert weet precies waar je naar moet kijken of de kwaliteit van jouw app te checken.

Ook kun je zelf aan de slag. Dat kan met de 7 vragen hierboven, maar ook met een handige ‘Ontwikkelaarsvergelijker’. Hiermee check je welke soort ontwikkeling technieken het beste werken voor jouw idee. Vul hieronder je emailadres in en krijg hem direct in je mailbox!

Ontwikkelaar om te vergelijken
Hoe wordt je app gemaakt?
Ontwikkelingsvergelijker als PDF
Kom erachter hoe je kosten bespaart én het meeste uit je idee haalt

Met de Ontwikkelingsvergelijker krijg je:

✔️ Welke technieken er zijn om apps te ontwikkelen

✔️ Zie in een overzicht de voor- en nadelen & kosten en baten

✔️ Kom erachter welke techniek past bij jouw app

Toegang tot de Ontwikkelingsvergelijker normaal €7 in de shop, nu GRATIS toegang:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!