App-ondernemer interview: Sandra Diependaal

Eenvoudigheid voorop. Dat is wat ik dacht toen ik de Meditatie en Ontspannings app zag. Geen poespas, maar tegelijkertijd wél een populaire app in de AppStore. Daar wil ik natuurlijk meer over weten, dus ik heb de ondernemer achter de app gesproken: Sandra Diependaal.

Wat doet Meditatie en Ontspannings app?

Er zijn op deze app verschillende ontspanningsoefeningen te beluisteren. Er zijn meditaties, maar ook oefeningen om je schouders en nek mee los te maken en om je bekkenbodemspieren te trainen. Ook zijn er wat yoga-oefeningen, zoals de Zonnegroet en de Groet aan de Maan. De oefeningen zijn ingesproken, er is geen beeld bij. Zo kun je met gesloten ogen de meditaties beluisteren, zodat je optimaal kunt ontspannen. Onlangs is de app vertaald naar het Engels. De Nederlandstalige app Meditatie en Ontspanning, heeft op dit moment 18 oefeningen, waarvan 3 gratis. De Engelstalige app Meditation and More heeft 9 oefeningen, waarvan 2 gratis. Als je telefoon ingesteld staat op Nederlands, dan krijg je de app Meditatie en Ontspanning. Staat hij op Engels, dan krijg je de app Meditation and More. Je kunt eerst alle oefeningen 1 keer beluisteren, voordat je besluit om een oefening te kopen. Los kosten te oefeningen € 0,99 per stuk en je kunt ook alle oefeningen in 1 keer kopen voor € 5,99. Je hebt dan alle huidige én toekomstige oefeningen. Het zijn allemaal korte oefeningen, zodat je bijvoorbeeld ook in je pauze of tussen drukke bezigheden door, even helemaal tot rust kunt komen.

Hoe ben je op het idee van deze app gekomen?

Al zo'n jaar of 9 geef ik yogales. Tijdens mijn lessen werd er vaak gezegd: jij hebt zo een fijne stem, kun je geen cd opnemen zodat ik lekker met jouw oefeningen in slaap kan vallen? Een andere cursist zei: je moet een app maken!

Ook was er een vrouw in mijn groep die kanker had. Ze was bezig met een boek dat ging over ontspannen voor mensen met kanker. Ze vroeg mij of ik een cd op wilde nemen, zodat ze die bij haar boek kon doen. Ze was al bezig met het zoeken naar een studio maar helaas won zij het niet van de ziekte, het boek is er nooit van gekomen. Dat was voor mij de drijfveer om meer mensen te gaan helpen met ontspannen, niet alleen de mensen in mijn yogalessen. Ook geef ik Tiener Yoga en ik merkte hoe groot de behoefte bij jongeren is om te ontspannen. De druk is erg hoog bij tieners en ze hebben maar weinig tijd. Vandaar dat ik een app wilde maken die voor iedereen toegankelijk is.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen bij het in de markt zetten van de Meditatie en Ontspannings app?

Het kost heel wat tijd om je app bekend te maken. Gelukkig wordt hij vanzelf wel gevonden in de App Store en Google Play, maar het kan nooit kwaad om hem zelf ook te promoten. Op Facebook, Linkedin en Twitter ben ik behoorlijk actief en daar plaats ik regelmatig berichten op over de app. Natuurlijk werkt het ook heel goed als mensen de app aanbevelen, mond-tot-mond reclame werkt denk ik het beste. Nu de app ook in andere landen in de stores staat, ben ik erg benieuwd wat er gaat gebeuren. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, staan zoveel meditation apps, hij moet daar maar net uitgepikt worden.

De Nederlandse app staat nu ruim een jaar in de stores en de Engelse versie nog maar net sinds 1 april.

Wat maakt deze app uniek en wat zijn de reacties uit de markt hierop?

Van de week hoorde ik een meisje uit mijn Tiener Yoga groep zeggen: "Die app is zo fijn! Gewoon niet ingewikkeld, maar aanzetten en luisteren."

Die reactie hoor ik van meer mensen. Ook schijnt dat mijn stem geschikt is voor de oefeningen, daar krijg ik veel positieve reacties op. De app is denk ik uniek omdat er (zeker in het Nederlands) niet veel ingesproken apps zijn. Vaak is het een meditatie-timer of meditatie-muziek.

De recensies zijn eigenlijk allemaal positief.

Welke mijlpalen heb je al meegemaakt met de Meditatie en Ontspannings app?

@Sandradiep jouw app is fantastisch ! Maak er veel gebruik van! Top!

— Jochem Myjer (@jochemmyjer) 23 januari 2015

Deze reactie van Jochem Myjer maakte me erg blij! Ook ontvang ik vaak mails van mensen die erg geholpen zijn met de app en dat ze niet meer zonder kunnen.

De cijfers van de downloads vind ik erg verrassend. Iedere dag komen er zo'n 40 of 50 gebruikers bij. Inmiddels 20.000 downloads!

Wat zijn de volgende stappen die je gaat zetten?

De laatste maanden ben ik druk bezig geweest met de vertaling van de app. Er zijn nu 9 Engelse oefeningen. Ik wacht nu eerst af wat de reacties worden op de oefeningen en mijn uitspraak. Als de reacties positief zijn, ga ik verder met het vertalen van de andere 9 oefeningen. En ik zal de app steeds weer updaten met een nieuwe oefening.