App-specialist interview: Tim Nooteboom van YipYip

AppSpecialisten was op bezoek bij YipYip in Rotterdam. Tim Nooteboom ontving David van der Loo AppSpecialisten voor een interview over hun combinatie van apps en hardware.

David van der Loo - AppSpecialisten
He Tim, leuk om te gast te zijn bij YipYip. Kun je iets vertellen over de oprichting van YipYip?

Tim Nooteboom - YipYip

He David, welkom! Ik heb samen met een oud-klasgenoot YipYip in 2010 opgericht. We studeerden beide Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam en we hebben ons daar altijd gericht op nieuwe media. Ik bekeek deze media vooral vanuit interaction- en visual design oogpunt en hij vooral technisch. Dit bleek uiteindelijk een perfecte basis voor de start van een studio.

David van der Loo - AppSpecialisten

Ik zie dat jullie apps met elektronica en hardware combineren, hoe zijn jullie hierbij gekomen?

Tim Nooteboom - YipYip

We houden er van om de grenzen op te zoeken. YipYip is opgericht met als doel instabiele media toegankelijker te maken voor het grote publiek. Smartphones waren toentertijd zwaar in opkomst en we zijn gretig in deze markt ingestapt. We zien inmiddels interessante ontwikkelingen op het gebied van sensoren in bijvoorbeeld domotica en wearable technology. We denken dat dit in de toekomst een nog prominentere plek in het dagelijks leven zal krijgen. De geruchten die al een tijdje circuleren rondom Apple bevestigen dit idee.

David van der Loo - AppSpecialisten

Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van moderne hardware en combinatie met apps. Hoe spelen jullie hierop in?

Tim Nooteboom - YipYip

Een goed voorbeeld hiervan is iBeacon. Met de komst van iOS7 is het mogelijk om middels kleine Bluetooth beacons de positie van gebruikers hyperlokaal te bepalen. We hebben iBeacon toegepast in de Living Dinosaur expositie die momenteel in Post Rotterdam plaatsvindt.
Op deze expositie hebben we een speurtocht uitgezet die speelbaar is via smartphones en tablets. De gebruiker krijgt de opdracht om dinosauriërs te zoeken en wanneer deze gevonden is verschijnen er vragen op het scherm die je enkel kunt beantwoorden door je iets meer te verdiepen in het dier. Aan het einde van de speurtocht wacht er uiteraard een leuke verrassing! Buiten de speurtocht biedt de applicatie ook een soort encyclopedie waarbij de beschikbare informatie zich kan aanpassen aan de dichtstbijzijnde dinosauriër. Hyperlokale content dus!

David van der Loo - AppSpecialisten

Het is soms lastig om moderne hardware te gebruiken omdat deze nog niet volwassen zijn. Waarom denk je dat het toch interessant is voor bedrijven om hierin te investeren?

Tim Nooteboom - YipYip

Het koppelen van hardware met software maakt simpelweg meer mogelijk. Bedrijven beginnen dat steeds meer te beseffen. Het geeft ze extra kanalen om hun dienstverlening te verbreden. Of ze nu analyses willen toepassen of betere informatie over producten willen geven.
Daarnaast kunnen bedrijven en merken zich onderscheiden door slim gebruik te maken van nieuwe technologie. Zoals bij de expositie van Living Dinosaurs levert dit ze veel publiciteit op omdat het nog niet veel gedaan is.  Als je merk pretendeert te innoveren is dit zeker een kans om dat te bewijzen.

Profiel YipYip

Ben je geïnteresseerd in YipYip en hun combinatie van iBeacons met apps? Bekijk dan het profiel van YipYip