The best of the best: 4 prijswinnende open data-apps

Open data is een hot topic, vooral voor de Nederlandse overheid. In het afgelopen jaar zijn er veel verschillende wedstrijden geweest die app-ontwikkelaars uitdaagden om een app te ontwikkelen op basis van open data. Uit deze wedstrijden zijn verschillende winnaars gekomen, waarvan je kan leren voor de app development van je eigen open data-app.

Noord-Holland vanuit de trein

De Noord-Holland vanuit de trein-app is de winnaar van de Apps for Noord-Holland wedstrijd. Deze app gebruikt de gegevens die er beschikbaar zijn over de sociaal-historische omgeving om treinreizigers te informeren. Tijdens een treinreis kunnen reizigers het landschap verkennen, doordat er een gesproken tekst wordt gekoppeld aan een kaart, zodat ze weten waar de tekst over gaat. De app is slechts als webdemo beschikbaar voor het traject tussen Alkmaar en Den Helder, maar is een interessant concept door de combinatie van geo-informatie, omgevingsinformatie en de gebruikssituatie: tijdens een treinreis.

Walk me

De Walk me-app is de winnaar van de Apps for Amsterdam-competitie. De app maakt uitgebreid gebruik van datavisualisatie om binnen een geselecteerde afstand evenementen te laten zien. Ook kan er een route gepland worden langs de activiteiten. Door het gebruiksvriendelijke interface en doordat er gebruikt gemaakt wordt van datavisualisatietechniek ziet de app er scherp vormgegeven uit. De toegevoegde waarde van de app is echter beperkt en lijkt op een gimmick. Het is de vraag wie deze app zou gaan gebruiken. Daarnaast is de app slechts beschikbaar als een demovideo.

OmgevingsAlert

De app maker van de omgevingsalert-app won in januari van dit jaar met deze app de Nationale App prijs. Een hele prestatie, gezien de competitie van hoge kwaliteit, zoals Abellife (fietskaarten-app) en Tijdbalk.nl (chronologische ordening van foto’s). De app springt in het oog door zijn relevantie voor diverse omgevingen in Nederland en de rijkdom aan informatie, variërend van evenementenvergunningen tot verkeersbesluiten. De app is reeds gepubliceerd voor zowel iPhone, iPad als Android.

Reisradar-app

Tijdens de ‘Ontwijk de File’-Open data challenge won de Reisradar-app een van de twee hoofdprijzen, naast een uitbreiding van de Parkshark-app. De Reisradar-app combineert verschillende bronnen, zoals OV-gegevens, locatiegegevens en weerinformatie om reizigers te informeren over de beste route. Zo worden er tijden getoond van bussen die vertrekken in de omgeving, of deze vertraging hebben en of je een paraplu moet meenemen. De app is als een webdemo beschikbaar, maar de afwerking ervan is nog niet perfect.

Beste app

De genoemde data-apps laten elk zien welke kant open data-apps op kunnen. De Noord-Holland vanuit de trein-app heeft een duidelijke toegevoegde waarde in een specifieke situatie, terwijl de Walk me-app het vooral moet hebben van de uitgebreide datavisualisatie. De Omgevingsalert-app probeert vooral relevante omgevingsinformatie te leveren aan gebruikers, terwijl de Reisradar-app relevante informatie levert over vervoersinformatie. Opvallend is dat winnaars maar één app laten maken: de Omgevingsalert-app. Dit zegt niet alleen iets over het doorzettingsvermogen van het team achter de app, maar ook over de haalbaarheid en de vraag naar de app. Daarom is de Omgevingsalert-app in onze ogen duidelijk de beste open data-app.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Zoals weten hoe je een goede app kan maken? Ik geef je 3 tips in dit artikel over app maken.