Betaal je app met een stapel geldVerschillende vormen van financiering

Er zijn verschillende manieren om jouw app te financieren. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje, waarna ik ze kort toelicht. Soms zit er namelijk meer achter dan je zou denken!

1. Eigen geld

Het is tegenwoordig niet zo vreemd om eerst zelf wat eigen geld in je app-idee te stoppen. Je moet toch ergens beginnen! Maar dat kan ook alleen als je dat eigen geld hebt liggen. Zo niet, dan is er nog altijd zoiets als er zelf uren in stoppen.

2. Subsidie

Een gift van een organisatie of overheid die met jouw app een doel wil bereiken. Nee, niet een zo hoog mogelijke winst, maar impact op de maatschappij. Zij willen zien dat jouw app meer is dan een verdienmodel. Dat moet je dan ook kunnen bewijzen! Daarnaast is het aanvragen van een subsidie niet eenvoudig; niet iedereen komt ervoor in aanmerking. Daarom is het een goed idee om goede begeleiding te vinden bij een subsidieaanvraag.

3. Partner / klant / opdracht

Veel mensen lijken deze vorm achteloos over te slaan, terwijl hier zo veel potentieel in zit! Oké, om het simpel uit te leggen: jouw app maak je waarschijnlijk voor de consumentenmarkt. Elke gebruiker is een soort klant. Maar wat nou als je dat idee wat verder trekt? Dan kan je dus ook je app aanbieden aan grotere klanten; bedrijven. Kijk maar naar een app als Ommetje. Die richtten zich eerst op bedrijven. De app werd een dienst die men kon afnemen om de gezondheid van personeel op peil te houden. Pas nadat dit een succes was, is Ommetje naar de consumentenmarkt gegaan. Ze hadden inmiddels voldoende verdiend om verder te ontwikkelen, én ingezien dat de app echt werkte.

4. Vrienden en familie

Het komt wel eens voor dat een familielid of vriend graag investeert in jouw app-idee. Dat doen ze als een gift, zonder iets terug te verwachten, of als een lening, al dan niet met rente. Het is dus altijd goed om van tevoren af te spreken wat de regels zijn, zodat iedereen weet waar ze aan beginnen en wat ze kunnen verwachten.

5. Crowdfunding

Een mooie aansluiter op de vorige methode is crowdfunding. Want als bekenden hebben geïnvesteerd in je app, is het altijd mogelijk dat onbekenden dat ook wel aandurven. Je bereikt hiermee een groter publiek, maar het is net wat ingewikkelder. Er zitten bepaalde voorwaarden verbonden aan het crowdfunden, dus zorg ervoor dat je hieraan voldoet. Die worden duidelijk zodra je een crowdfund actie gaat opzetten.

6. Investering / participatie

Als we het hebben over 'een investeerder krijgen', bedoelen we dit. Een persoon of een maatschappij die jouw app idee wel ziet zitten en jou geld geeft om het verder te ontwikkelen. Dat lees je goed, verder ontwikkelen, niet beginnen te ontwikkelen. Bijna elke investeerder wil eerst zien dat jouw app geld verdient, als garantie dat hun investering wordt terugverdiend. Daarmee is deze optie wat minder interessant als je net begint met je appontwikkeling.

7. Lening / microfinanciering

Dan komen we tot de meest risicovolle vorm van financiering, althans in mijn ervaring. Een lening moet namelijk altijd binnen bepaalde tijd worden terugbetaald, inclusief rente. Krijg jij je app niet op tijd af, of is het niet zo'n succes als verwacht? Dan zijn de gevolgen meestal erg vervelend. In de afgelopen jaren heb ik het wel eens meegemaakt dat iemand hierdoor alles kwijtraakte. Dat is echt hartverscheurend. Dus wees gewaarschuwd en denk er nog eens goed over na als je een lening aanvraagt. Mocht jouw app al geld opleveren, is dit risico een stuk gemakkelijker om te dragen.

Welke vorm moet je kiezen…? En welke past bij jou…?

Nu komt het mooie: je hoeft niet te kiezen. Kies ervoor om een STAPEL te maken van je financieringen!

Betaal je app met een stapel geldStapelfinanciering

Eigenlijk is stapelfinanciering niets anders dan het op elkaar stapelen van verschillende vormen van financiering om je app te betalen.

Als je via crowdfunding €10.000 kunt krijgen of €10.000 via familie en vrienden, waarom zou je dan deze bedragen dan niet combineren tot €20.000?

Combineer financieringsvormen en maak gebruik van de voordelen van iedere manier van financiering:

1.       Bij crowdfunding heb je contact met je doelgroep, waardoor je je app kunt testen. Als zij in jou geloven en investeren, heb je er niet alleen klanten bij, maar ook ambassadeurs.

2.       Een goede investeerder legt niet alleen geld in, maar help je ook met zijn kennis en netwerk.

3.       Een banklening of microfinanciering kun je gespreid terugbetalen. Microfinancieringen zijn kleine leningen met vaak gunstige rentes, die je niet bij een bank afsluit maar andere organisaties zoals Qredits.

4.       Subsidie vraag je vaak samen met een subsidieadviseur aan. Velen van hen werken no-cure no-pay. Zij doen hun best voor je, maar niet iedere subsidieaanvraag wordt erkent. Subsidie is een extra kans op financiering dus met een risico. Door subsidie te combineren met andere financieringsvormen heb je kans op deze financieringsvorm zonder alle hoop te verliezen als het niet lukt.

5.       Als familie en vrienden het je gunnen, dan kan het zijn dat ze geen terugbetaling of rendement verwachten.

6.       Het voordeel van het spreiden van de financiering is het delen van het risico. Door het stapelen van financiering draagt iedere financier minder risico! Daardoor stappen ze sneller in.

Betaal je app met een stapel geldZo pak je het aan

Investeer je financiering niet in één keer, maar zorg ervoor dat je nadenkt over de verschillende fases van app-ontwikkeling. Onderscheid deze 5 fases: idee, plan, prototype, ontwikkeling en groei

Als je uitgaat van de bovenstaande 6 financieringsvormen, dan is dit een goede spreiding in deze 5 fases:

1)      Voor de idee-fase maak je vooral gebruik van je eigen geld
In deze vroege fase ben je nog bezig om je idee te bedenken. Je zult je eigen geld moeten investeren. En omdat je het meeste zelf kunt, heb je weinig kosten.

2)      Voor de plan-fase gebruik je eigen geld en vrienden en familie
In de planfase kom je achter de haalbaarheid van je app-idee. Als je vrienden en familie vertelt over je app, dan worden ze enthousiast en in deze fase willen ze vaak al meedoen in de financiering hiervan.

3)      Voor de prototype-fase maak je gebruik van subsidie, je eigen geld en vrienden en familie
Met een prototype wordt je app concreet zonder hoge kosten. Innovatie subsidie kun je gebruiken om de prototype fase en ontwikkeling te financieren.

4)      Voor de ontwikkelfase maak je gebruik van subsidie, crowdfunding en microfinanciering
Nu wordt je app echt gebouwd. Bij crowdfunding is het belangrijk om een groep mensen te enthousiasmeren over je idee. Dat kan met het prototype dat je hebt gemaakt.

5)      Voor de groei maak je gebruik van microfinanciering, leningen en investeerders
Nadat je app op de markt is en je begint te groeien, heb je een stevigere onderhandelingspositie met investeerders. Ook heb je langzaam meer zekerheden zodat je lening kunt aanvragen.

Momenteel lopen er geen speciale acties voor het vinden van financiering. Maar niet gevreesd, hieronder vind je alle opties om te verdienen met je app op een rij:

idee geldGoed idee: geld verdienen met het Verdienmodelsjabloon

Als je hebt besloten wat de beste optie is om met jouw idee geld te vinden, dan wil je ook weten hoe je geld gaat verdienen natuurlijk! Met het Verdienmodelsjabloon zie je welke opties je hebt en hoeveel je ermee kan verdienen. Zo weet je meteen hoe je met jouw idee geld terug gaat verdienen om bijv. je lening terug te betalen.

Vul hieronder je emailadres in om 'Het Verdienmodel Sjabloon' in je mailbox te krijgen:

Kassa zodat mensen kunnen betalen
Hoeveel ga verdienen met je app?
Verdienmodel Sjabloon
Kom achter de 14 manieren waarop anderen al verdienen met hun app

Met de het Verdienmodel Sjabloon krijg je:

✔️ Volledig overzicht van 14 kansen om te verdienen met je app
✔️ Zien hoeveel euro jouw idee precies gaat opbrengen
✔️ Vergelijk verdienmodellen zodat je altijd het meeste verdient met je app

Het Verdienmodel Sjabloon kost normaal €5 in de shop, nu GRATIS beschikbaar:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Onderwerpen
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door Giel Boes op

Fantastisch artikel David, leerzaam en nuttig! Bedankt, hier kunnen we wat mee. Goede video ook.

Hoi Giel,

Goed om te horen dat het artikel en video je helpen.

Zoek je trouwens nog meer artikelen over app financiering, kijk dan hier: https://www.appspecialisten.nl/blog/onderwerpen/financiering