Onderaan dit blog lees je het praktijkverhaal van full-stack developer Hossein Sheikzadeh, over hoe het is om te werken met buitenlandse ontwikkelaars en waar zij tegenaan lopen met verschillende manier van ontwikkelen.

app ontwikkelaar vindenVergelijking student, lagelonenlanden en Nederlandse app ontwikkelaars

In de eerste jaren dat ik werkte in de app markt, maakte ik apps voor organisaties. Programmeren deed ik zelf niet, dus ik moest een app ontwikkelaar vinden. De hoge prijzen vlogen me om de oren. Jij hebt ook vast hoge prijzen gezien, tot € 100.000+ aan toe!

Maar waar betaal ik dan eigenlijk voor? Is het per se nodig om de hoofdprijs te betalen of ben ik beter af als ik mijn app laat maken door een groep studenten? Ik koos toen voor de lagere prijs, maar kreeg daarmee ook een app waar veel fouten in zaten.

Nu, vele jaren later heb ik veel ervaring met apps ontwikkelen én met een app ontwikkelaar vinden. Ook heb ik veel app-projecten gezien die gemaakt zijn in lagelonenlanden zoals India, China en Oost-Europese landen. Ik deel graag mijn kennis met jullie zodat je een idee hebt waar je op moet letten en wat je krijgt voor een bepaalde prijs.

Hieronder worden 3 type ontwikkelaars vergeleken: studenten, lagelonenlanden en Nederlandse app ontwikkelaars. Ik beoordeel ze per kernmerk of ze er laag, gemiddeld of hoog op scoren. Hoe hoger, hoe beter. Hieronder eerst de uurprijs.

app ontwikkelaar vindenUurprijs

Studenten en lage lonen ontwikkelaars scoren het beste op de prijs. Studenten rekenen vaak niets, of weinig als ze bijvoorbeeld een app maken tijdens hun stage. Stel een student kost €500 aan stagevergoeding en werkt 36u per week, 144u per maand. Dan kost dat €3,50 per uur. Hou wel rekening met begeleiding van de student, dat kost ook tijd en dus geld. De kosten van lage lonen landen ontwikkelaars liggen hoger dan studenten, maar lager dan Nederlandse lonen. Prijzen liggen tussen de €20 en €50 per uur.

Dit lijkt vooraf goedkoper, maar is achteraf vaak duurder omdat je meer geld kwijt bent aan communicatie en projectmanagement dan bij ontwikkeling in Nederland. Er gaan namelijk veel meer uren in aanpassingen en communicatie zitten dan bij Nederlandse ontwikkelaars. Nederlandse app makers kosten het meest van de drie en scoren daardoor het laagst. Hun uurprijs ligt ergens tussen de €90 en €120 per uur. Je betaalt voor de hogere programmeerkwaliteit, design, onderhoud en communicatie.

app ontwikkelaar vindenStudenten: goed
Lage lonen ontwikkelaars: gemiddeld
Nederlandse ontwikkelaars: slecht

app ontwikkelaar vindenProgrammeerkwaliteit

Een app die een lage programmeerkwaliteit heeft, herken je als een app die veel fouten (bugs) heeft. Hiermee geef je de gebruikers van je app een slecht functionerende app die leidt tot frustratie. En die frustratie leidt weer tot veel deïnstallaties en negatieve reviews. Bij lage lonen ontwikkelaars is het door de grote afstand vaak lastig te zien wat hun programmeerkwaliteit is en welk vlees je echt in de kuip hebt. Lage lonen ontwikkelaars hebben een erg wisselende programmeerkwaliteit. Op programmeerkwaliteit scoren studenten laag. Ze hebben per definitie nog weinig ervaring en maken veel fouten. Dat is niet erg, want ze moeten nog leren.

Alleen, ze bieden geen topkwaliteit terwijl je jouw app natuurlijk goed uitgevoerd wil hebben! Nederlandse ontwikkelaars zijn gewend om een app te testen vóór het de markt op gaat. Door deze testen vooraf wordt de kans op bugs en fouten zeer klein. Ze willen een hoge kwaliteit leveren waar op de langere termijn nog steeds gebruik van gemaakt wordt. Daarom geef ik de Nederlandse ontwikkelaars een hoge score voor de programmeerkwaliteit.

app ontwikkelaar vindenStudenten: slecht
Lage lonen ontwikkelaars: gemiddeld
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vindenCommunicatie

Communicatie is erg belangrijk als je een app laat maken. De ontwikkeling van een app duurt maanden en daarbij wil je goed op de hoogte blijven van de voortgang. Ook wil je een ontwikkelaar die met je meedenkt en jou adviseert gedurende het traject. Student app ontwikkelaars communiceren over het algemeen prima, maar zijn ook druk met hun eigen studie. Ze scoren daarom gemiddeld.

Nederlandse ontwikkelaars hebben veel ervaring met het communiceren van hun app projecten. De meesten gebruiken hiervoor de agile methode. Deze methode deelt een app project in kleine stukken (sprints) zodat heel gemakkelijk te zien is hoe ver je app is en waar ze mee bezig zijn. Op communicatie scoren de Nederlanders hoog.

Helaas werkt dit niet hetzelfde voor lage lonen ontwikkelaars. Er is natuurlijk een fysieke afstand die de communicatie niet vergemakkelijkt. Daarnaast is er ook vaak een cultureel verschil in communicatie. Zo zijn wij Nederlanders erg direct in onze communicatie, maar is het een India normaal om moeilijkheden juist niet te bespreken. Dat is niet fijn, zeker niet als je hier geen ervaring in hebt. Als er iets fout gaat met jouw app wil je dat natuurlijk wel weten.

app ontwikkelaar vindenStudenten: gemiddeld
Lage lonen ontwikkelaars: slecht
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vinden

"Ontwikkelaars uit lage lonen landen staan over het algemeen niet bekend als de beste designers."

app ontwikkelaar vindenOnderhoud

Als je app ontwikkeld is dan is daarmee de kous nog niet af. Na de lancering moet je nog onderhoudskosten betalen. Zo betaal je voor nieuwe updates, hosting en de appstore. Meer informatie over app hosting kosten vind je hier

Wil je een app ontwikkelaar vinden die een app goed onderhoudt? Dan is het niet slim om met studenten in zee te gaan, want zodra ze aan hun volgend project beginnen stopt het onderhoud van jouw app. Student app ontwikkelaars scoren het laagst op het onderhouden van apps.

Lage lonen ontwikkelaars dan; die doen dat iets beter. Ze kunnen apps prima onderhouden maar als je bijvoorbeeld snel een update wilt, dan gaat er weer veel tijd en communicatie overheen voor de update er is. Dat gaat veel sneller met Nederlandse app ontwikkelaars die vaak met vaste onderhoudscontracten werken waarin het onderhoud wordt geregeld. Daarom scoren zij het hoogst.

app ontwikkelaar vindenStudenten: slecht
Lage lonen ontwikkelaars: gemiddeld
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vindenDesign

Ontwikkelaars uit lage lonen landen staan over het algemeen niet bekend als de beste designers. Vaak zie je dat de programmeurs ook verantwoordelijk zijn voor het design. Dat leidt tot slecht resultaat, omdat een programmeur een technicus is en meestal weinig gevoel heeft voor esthetiek. Studenten leren meestal wel de beginselen van design bij hun studie. Hierdoor zien apps er wat beter uit als ze gemaakt zijn door studenten. Nederlandse app ontwikkelaars hebben vrijwel altijd een designer in hun team om ervoor te zorgen dat apps er goed uitzien en gemakkelijk in gebruik zijn.

app ontwikkelaar vindenStudenten: gemiddeld
Lage lonen ontwikkelaars: slecht
Nederlandse ontwikkelaars: goed

app ontwikkelaar vindenOverzicht

Hierboven zie je wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd: als je een goede app wil, dan zul je ervoor moeten betalen. Een app laten maken door een student is qua prijs interessant, maar op de lange termijn kosten ze meer geld omdat de kwaliteit lager is dan dat je gewend bent. Ontwikkelaars uit lagelonenlanden zitten qua prijs daartussen in. Dat lijkt een aantrekkelijk alternatief, maar met name in de communicatie kom je in de knoop. En als je zelf weinig ervaring hebt met communicatie met ontwikkelaars in lage lonen landen, dan kost dit uiteindelijk zóveel uren, dat de prijs uiteindelijk hoger ligt dan in Nederland (om nog te zwijgen van grijze haren die je erbij krijgt).

Categorie Studenten Lage lonen Nederlands
Uurprijs goed gemiddeld slecht
Programmeerkwaliteit slecht gemiddeld goed
Communicatie gemiddeld slecht goed
Onderhoud slecht gemiddeld goed
Design gemiddeld slecht goed

Mijn filosofie: Vind je dat jij een goed app-idee hebt? Zorg dan dat het niet verloren gaat en goed ontwikkeld wordt! En dat betekent een Nederlandse app ontwikkelaar vinden. Dat kost meer geld en dat heb je misschien niet. Maar zorg dan dat je dit geld krijgt: door verschillende manieren van financieren overtuig je anderen om te investeren in je idee. Dat kan met een investeerder, crowdfunding, subsidie, een lening, een gift van familie, etc. Met deze manieren van financieren weet je zeker dat je app kans maakt om een groot succes te worden. Laat je jouw app maken door een student of lage lonen ontwikkelaar, dan begin je met een achterstand.

En lukt het nog niet om volledige financiering van de ontwikkeling te krijgen? Laat dan de eerste beperkte versie van je app maken voor een lagere prijs. Zo’n MVP (minimal viable product) heeft nog niet alle functies die je wil hebben, maar kun je gebruiken om aan te tonen dat de app op kleine schaal werkt om bijvoorbeeld investeerders te overtuigen. Overtuig hen en gebruik dat geld om je volledige app te bouwen.

Een full stack developer over typen app-ontwikkelaars (interview)

Voor een van mijn reguliere livestreams spreek ik Hossein Sheikzadeh (rechts), full stack developer bij Epic Website. Hij werkt daar zowel met klanten als met code. Als terugkerende gast in de livestream bevragen we hem over zijn ervaring als Nederlandse app-ontwikkelaar met zijn collega's in de schoolbanken en professionals in binnen- en buitenland.

Lees het interview of bekijk de livestream opnieuw:

video een eigen app maken

Wanneer kies je voor een student-ontwikkelaar?

Voor de duidelijkheid schets ik even een beeld van de student-ontwikkelaar. Daarvoor kijk ik terug naar mijn eigen studententijd. Je hebt als student de basis onder de knie en krijgt soms een vraag vanuit vrienden en familie om iets te ontwikkelen. Of je werkt af en toe als freelancer tussen je studie door. We hebben het dan ook over iemand die nog studeert of zijn of haar studie net heeft afgerond, maar (nog) niet werkzaam is als volleerde professional.

Lang heb ik nagedacht over welke soort opdrachten ik als professional bij een student-ontwikkelaar zou neerleggen. Uiteindelijk kwam ik op 1 harde vuistregel: als het budget onder de € 5000,– zit. Het is dan namelijk nagenoeg onmogelijk om een professional aan te trekken voor de ontwikkeling van je applicatie. Als je enkel een vrij simpele app wil laten maken, of je hebt gewoon een eenvoudige MVP nodig, kun je namelijk rond dit budget blijven.

Een student is (nog) geen volleerd professional, dus kan je ook geen professionele app verwachten

Kleiner is niet altijd goedkoper

Iets wat ik bij veel klanten hoor is dat ze liever klein beginnen om later alsnog uit te breiden. Bijvoorbeeld omdat ze dan zekerheid hebben dat hun app een succes is. Maar wat ze vaak vergeten — of gewoonweg niet weten — is dat het uitbreiden van een app niet zo simpel is als knippen en plakken. Vaak betekent dit dat de app volledig opnieuw moet worden gebouwd om te voldoen aan de nieuwe eisen. Daarmee ben je uiteindelijk dus veel meer geld kwijt, en dat is zonde.

Websites zijn relatief goedkoper, maar ook daar krijgen we regelmatig klanten die moeite hebben met het budget. Dan is er altijd de mogelijkheid om te werken met een Wordpress website. Dan zijn je kosten lager, maar kun je ook niet alles verwachten zoals bij een website die we volledige zelf ontwikkelen. Niet alle functionaliteiten zijn mogelijk en de hoeveelheid traffic op je site is gelimiteerd.

Wanneer kies je voor een buitenlandse ontwikkelaar?

Voor de serieuzere applicaties ga je naar een professionele ontwikkelaar; de student heeft daar simpelweg de kennis (nog) niet voor.

Gezien de prijzen van Nederlandse ontwikkelaars is het voor veel klanten een logische gedachte dat ze bij een goedkopere buitenlandse ontwikkelaar aankloppen, voornamelijk in lagelonenlanden.

Er zijn ook Nederlandse ontwikkelaars die met buitenlandse ontwikkelaars samenwerken. Dit is een fijnere aanpak dan als klant direct het project managen met een ontwikkelaar uit een lagelonenland. De communicatie met een buitenlandse ontwikkelaar loopt namelijk meestal vrij stroef als je dat nog niet eerder hebt gedaan. De taal- en cultuurverschillen helpen niet mee.

Maar ook regelgeving is een reden om goed na te denken over een samenwerking met een buitenlandse ontwikkelaar. In Nederland gelden vrij uitgebreide regels omtrent apps. Zo moet jouw app bijvoorbeeld AVG proof zijn, iets waar buitenlandse ontwikkelaars vaak geen ervaring mee hebben. Jij bent dus geheel zelf verantwoordelijk voor zaken als regelgeving. Als je daar niet mee om weet te gaan of dit overlaat aan de ontwikkelaar, loop je het risico op flinke boetes. Dan geldt goedkoop is duurkoop nóg meer dan gewoonlijk.

In het buitenland gelden andere regels, zowel op communicatie- als wettelijk vlak. Houd daar dus rekening mee!

Volgens de regels spelen

Een ander risico is van een sinistere aard. Het gebeurt niet altijd, maar je hebt de kans dat jouw buitenlandse ontwikkelaar niet helemaal fair is. Die kan namelijk op de payrol staan van een andere partij, die de programmeur extra code laat schrijven voor apps. Daarmee wordt gevoelige informatie van gebruikers doorgespeeld naar deze of andere partijen. Dat is niet alleen niet AVG proof, maar ook nog eens iets waarbij je vaak zelf verantwoordelijk wordt gehouden. Die communicatieve drempel geldt namelijk ook hier; hoe kun je bewijzen dat de programmeur dit zelf heeft gedaan? De staat van wetgeving in het buitenland helpt hier absoluut niet bij.

Tot slot zijn ook technische mogelijkheden een reden om wel of niet met een buitenlandse ontwikkelaar in zee te gaan. Denk bijvoorbeeld aan betalingsmethoden. Zo kregen wij een aanvraag om een app te maken waarbij de betaling over maximaal 25 gebruikers moest konden worden verdeeld. In het buitenland werken ze met Stripe, een systeem dat internationaal werkt. Maar het is relatief instabiel en brengt extra kosten met zich mee. In Nederland gebruiken we verschillende systemen, waaronder Mollie. Die zijn veel stabieler en goedkoper voor de Nederlandse markt. Als je een buitenlandse ontwikkelaar hiermee wil laten werken, gaat dat je extra tijd en geld kosten en is het nog maar de vraag of het ook lukt.

Wanneer ik aanraad om wel te kiezen voor een buitenlandse ontwikkelaar?

1. Als je budget beperkt is.
  2. Als je app te ingewikkeld is voor een student.
  3. Als je app internationaal uitgebracht wordt.

Wanneer kies je voor een Nederlandse ontwikkelaar?

Als je de beste ontwikkelaars zoekt, ben je in Nederland op de juiste plek. De systemen zijn van goede kwaliteit, de prijs-kwaliteitverhouding is in orde. Als je weet wat je wil en er helemaal voor wil gaan, dan kies je voor een Nederlandse developer.

Natuurlijk kan budget voor jou het struikelblok zijn. Een goede app kost minimaal € 25.000,— tot € 30.000,—. Dan is dus de vraag of je de kwaliteit van je app wil verlagen om het goedkoper te maken, of dat je opzoek gaat naar andere manieren van financieren.

Merk je dat de prijzen van apps onder druk staan?

Wij werken met zowel een Nederlands als een internationaal team. Daardoor merken wij bij Epic Website niet veel van deze verandering. Maar we zien dit wel bij veel collega's om ons heen. Er worden steeds meer Nederlandse eenpitters 'gekaapt' door buitenlandse bedrijven en klanten. Dat komt natuurlijk omdat ze erg goed werk leveren! Maar daardoor wordt de markt hier wel krapper; de vraag naar ontwikkelaars blijft groeien.

Een andere verandering is dat wij zijn begonnen met het aantrekken van talent uit het buitenland. Want ook ons leek het interessant om met goedkopere ontwikkelaars uit lagelonenlanden te werken. Maar inmiddels zijn we erachter gekomen dat deze professionals ook prima werk kunnen leveren, zolang ze een goed loon ontvangen en een goede werkomgeving hebben. Onze contacten in het buitenland veranderen dus in nieuwe collega's, zodat we niet meer volledig afhankelijk zijn van de krappe Nederlandse markt.

Zekerheid over zakendoen met app-ontwikkelaars

Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande tips en het interview met Hossein meer inzicht gekregen als je een app ontwikkelaar gaat zoeken.

Wil je inhoudelijk weten wat je moet bespreken met app-ontwikkelaars? Dat kan!

We sturen je graag de PDF '20 tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars'. Dat is een overzicht waardoor je zeker weet dat je over alles goed hebt nagedacht voordat je jouw idee uit handen geeft bij een app ontwikkelaar.

Ik stuur je dat graag op. Gratis zelfs. Vul alleen je voornaam en e-mailadres hieronder in, dan krijg je het als PDF in je mailbox!

P.S. Ben je op zoek naar een app-ontwikkelaar bij jou in de buurt? Bekijk dan eens de vergelijkingen van:

Weet jij wat je app kost?
Ontwikkelkosten Check
Ontdek de kosten om jouw app te laten maken

Dit krijg je:

✔️ Inzicht in het benodigde budget, binnen 10 seconden
✔️ Gebaseerd op verkoopprijzen van 190+ écht apps
✔️ Concrete prijzen, afgegeven door 40+ ontwikkelaars

Toegang kost normaal €5 per maand, nu onbeperkt en levenslang toegang voor €0: