Eerste Hulp Bij Apps: essentiële basiskennis over apps

Apps zijn voor veel mensen een nieuw fenomeen. Het woord apps is rond 2009 populair, samen met de groei aan populariteit van smartphones. Het is daarom fijn om alles nog eens overzichtelijk op een rijtje te hebben. Een basiskennis over apps is handig om te hebben. Daarom zijn hieronder de belangrijkste app-termen uitgelegd.

basiskennis over appsSmartphone

Een smartphone is een uitgebreide mobiele telefoon. Waar mobiele telefoons vooral bedoeld zijn om te bellen en te sms-en, kunnen smartphones veel meer door hun grote scherm, camera, GPS-positie bepaling en andere sensoren. Bekende merken van Smartphones zijn: Samsung, HTC, Apple, Motorola, Blackberry en Nokia.

basiskennis over appsTablet

Met de introductie van de iPad zijn tablets populair geworden. Tablets zijn in feite smartphones met grote schermen die de telefoneerfunctie verloren zijn. De meest populaire tabletformaten zijn 7 inch (17,7 centimeter) en 10 inch (25,4 centimeter) doornee. Tablets worden over het algemeen door gebruikers thuis gebruikt.

"Apps, of soms mobiele applicaties genoemd, zijn kleine programmatjes, software, die je installeert op je smartphone of tablet."

basiskennis over appsBesturingssystemen

Elke telefoon heeft zijn eigen besturingssysteem, soms kort ‘OS’ (Operating System) genoemd. Om je basiskennis over apps uit te breiden is het handig om te weten welke systemen er precies zijn. Apple gebruikt alleen zijn eigen besturingssysteem voor haar smartphones en tablets: iOS. Ook Blackberry gebruikt maar één besturingssysteem: BlackBerry OS. Andere fabrikanten gebruiken verschillende besturingssystemen zoals het veel voorkomende Android en Windows Phone, dat een kleiner marktaandeel heeft. Android is ontwikkeld door Google en Windows Phone is ontwikkeld door Microsoft. Wereldwijd heeft zo’n 70% van de smartphones een Android besturingssysteem, iOS is goed voor 20% en Windows Phone 7%. Kleinere besturingssystemen zoals Blackberry OS zijn goed voor de resterende 3%

basiskennis over appsBasiskennis over apps

Waar een telefoon vroeger ‘functies’ had zoals een camera, een agenda en een wekker zijn deze tegenwoordig vervangen door apps. Apps of soms, mobiele applicaties genoemd, zijn kleine programmatjes, software, die je installeert op je smartphone of tablet. Ze geven je telefoon extra functionaliteit zoals een manier om nieuws te lezen, een dichtstbijzijnde winkel te vinden om of te route uit te stippelen. Apps zet je op je smartphone of tablet door ze te downloaden uit de Appstore. De AppStore werd in juli 2008 door Apple geïntroduceerd om apps te verspreiden naar smartphones. Apps worden gekenmerkt door hun icoontje: een simpel symbool op een vierkantje met afgeronde hoeken.

Internet

Voor het downloaden van apps op je telefoon via de app-store is internet nodig. De app staat dan geïnstalleerd op je smartphone en heeft in principe geen internet nodig. Veel apps gebruiken daarna toch internet om inhoud in de app te laden, bijvoorbeeld omdat er nieuwe informatie beschikbaar is of omdat niet alle informatie opgeslagen kan worden op je smartphone. Nieuwe informatie is bijvoorbeeld nieuwsberichten, berichten van andere app-gebruikers of e-mails. Grote hoeveelheden informatie passen niet in de app en zullen gedownload worden, zoals grote kaarten, encyclopedieën of grote afbeeldingen. Een smartphone of tablet kan verbinding maken met internet via wifi of 3G of 4G draadloos internet van een provider.

basiskennis over appsAccounts

Een aantal apps en zelfs de meeste besturingssystemen vragen om in te loggen op een account voordat je ze kunt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat een app kan bevestigen dat je zegt wie je bent en anderen geen toegang krijgen tot de gegevens die je invoert in de app. Ook zorgt het inloggen ervoor dat apps de gegevens die gekoppeld zijn aan je account gebruikt kunnen worden in de app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een app waar je op inlogt met een Facebook account die gebruik maakt van leeftijd en geslacht om de app in te stellen. Dat is handig zodat je deze gegevens niet handmatig hoeft in te voeren, maar betekent ook dat andere bedrijven toegang krijgen tot je privégegevens. Bij veel apps kun je inloggen met Facebook, bij een Android smartphone of tablet log je in met een Google account en op je iPhone of iPad log je in met een Apple account.

Hopelijk heb je dankzij dit artikel meer basiskennis over apps. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op om nóg meer basiskennis over apps te krijgen.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Bijvoorbeeld ontdekken hoe je geld kan verdienen met apps? Lees dan dit artikel over geld verdienen met apps.