Hoe veranderen apps de gezondheidszorg?

Smartphones en tablets veranderen de levensstijl van mensen in een hoog tempo. Ook in de gezondheidszorg is dit te merken; zorgverleners en patiënten willen steeds vaker communiceren via mobiele technologieën en dat gebeurt dan ook. Artsen schrijven tegenwoordig zelfs zorg-apps voor, van pil-herinneringsapps tot diabetesapps en gezinsplanningsapps. Er kan wel gesteld worden dat de zorg app development en het gebruik van zorg-apps is geëxplodeerd in een korte tijd. Deskundigen voorspellen dat de mobiele gezondheid (of mHealth zoals dit in de industrie reeds bekend is) de gezondheidszorg nog meer gaat veranderen, zowel in uitvoering als beheersing.

Waarom zijn zorg-apps zo belangrijk?

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een smartphone of tablet en bijna 100% van de Nederlanders heeft toegang tot internet. Hierdoor is de adoptiegraad van apps hoog, ook in de zorgsector. Artsen kunnen meer patiënten behandelen, hebben een verbeterde interactie met patiënten en kunnen makkelijker toezicht houden op patiënten. Bovendien kunnen met behulp van zorg-apps kosten significant worden verlaagd, zowel voor de aanbieder als voor de patiënt. Artsen en patiënten zijn namelijk in staat om sneller in te grijpen, wat weer leidt tot minder doktersbezoeken. In sommige gevallen is een app laten maken zelfs een goedkoop alternatief voor een dure behandeling.

Zijn er nadelen aan het voorschrijven van een zorg-app?

Ja, elke app die een arts voorschrijft aan patiënten moet worden geanalyseerd zodat de gedane claims van de app accuraat zijn en de toepassing ook daadwerkelijk werkt zoals bedoeld is. Veiligheid en privacy zijn daarnaast ook een belangrijke kwestie en apps moeten dan ook gemaakt worden op een zodanige wijze dat app ontwikkelaars hackers tegenhouden. Helaas zijn veel artsen voorzichtig met het voorschrijven van apps, omdat ze geen kennis hebben over bestaande zorg-apps en de kwaliteit ervan. 

Hoe kunnen artsen nuttige apps vinden voor hun patiënten?

Wanneer de zorgsector steeds meer gebruik gaat maken van apps, zal er onder artsen steeds meer bekendheid van bestaande technologieën ontstaan. Bovendien zijn er verschillende diensten die zorgverleners helpen geschikte zorg-apps te vinden. Een van deze diensten is Happtique, een bedrijf uit de VS dat werkt aan een mechanisme waarmee artsen apps kunnen identificeren die ze kunnen voorschrijven aan patiënten.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Hoe je er bijvoorbeeld voor zorgt dat je hoog in de app store komt te staan? Lees dan dit artikel genaamd 'Hoe maak je een app'

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan! 

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het A tot App stappenplan:

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten