iPhone 6: Een iPhone met het nieuwe besturingssysteem iOS7

In de geruchten molen wordt er nu al flink gespeculeerd over de nieuwe iPhone. Zo zou er een dunner scherm en dus dunnere iPhone komen, zou er een goedkopere variant komen van plastic, mét NFC en vingerafdruklezer. Daarnaast zou  het besturingssysteem iOS7 volledig vernieuwd worden en veel strakker vormgegeven. Als laatste zijn de geruchten rondom een iWatch ook niet te ontkennen.

We zullen elk van deze elementen uitlichten en er een scenario van maken voor een hypothetische iPhone 6. Deze keer: een dunnere iPhone met het nieuw besturingssysteem iOS7.

Skeumorfisme

Een woord dat centraal staat binnen het oude besturingssysteem iOS6 is Skeumorfisme: het imiteren van fysieke objecten in een app. Denk hierbij aan de iBookstore op een iPhone of iPad die lijkt op een houten boekenkast, of de agenda-app die een leren stiksel rondom lijkt te hebben. Het grote voordeel van dit design is dat gebruikers die nieuw zijn, snel herkennen wat een app kan en zich er vertrouwd mee voelen. Nadeel van de interface is dat het oud, nostalgisch en conservatief kan overkomen.

Opvoeden

Het is ruim zes jaar geleden dat de iPhone is geïntroduceerd en inmiddels kan iedereen ermee overweg. Sterker nog, er wordt beweerd dat veel jongeren de iPhone iets vinden voor ‘ouderen’ en dat het volgens hen veel moderner is om een Android Smartphone te hebben. Kortom, omdat iedereen overweg kan met de functies van de iPhone is het Skeumorfisme niet meer nodig om functies te versimpelen. Een modernere interface kan er bovendien voor zorgen dat de jongere doelgroep zich meer aangesproken voelt door de iPhone.

Aanpasbaarheid

Het interface van een iPhone is simpel. Héél simpel. Dit heeft ervoor gezorgd dat het eenvoudig is te leren om ermee om te gaan, maar zoals gezegd kan iedereen dat wel zo’n beetje. Het Android-interface heeft meer mogelijkheden voor aanpasbaarheid, bijvoorbeeld doordat er weer- of klok- ‘widgets’ op het homescreen geplaatst kunnen worden. Ook het groeiende Windows Phone platform maakt in bepaalde mate gebruik van widgets in het homescreen, ondanks dat dit platform geroemd wordt om zijn eenvoudige bediening. De introductie van widgets of een aanpasbaar optiescherm, zoals op de afbeedling hierboven, zou de iPhone daarom niet alleen aantrekkelijker en persoonlijker kunnen maken, maar de gebruikersdoelgroep is er ook klaar voor.

De rechten van de concept art van de het iOS 7 widget scherm zijn van Simply Zesty.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Wil je weten hoe mensen nu apps gebruiken én hoe jij het kan inzetten voor jouw app-idee? Lees dan dit artikel over Mobile Marketing.