Is je app eigenlijk wel goed genoeg? Doe de ultieme idee test

Veel mensen zijn helemaal overtuigd van hun eigen ideeën. Zelfs als die ideeën eigenlijk hartstikke slecht zijn. Deze ideeën hadden een hoop minder energie en tijd gekost, als de bedenkers van tevoren hun idee hadden getest. Dus: doe zelf ook een idee test! 

Zorg ervoor dat je achteraf niet verrast wordt door het gebrek aan potentie van je idee. In dit artikel vind je 3 dingen die je ECHT NIET moet doen en ontdek je wat je WEL moet doen.

3 dingen die je NIET moet doen:

idee test1. Meteen op zoek naar ontwikkelaar

Of je nu een idee hebt voor je bedrijf, voor jezelf of voor je buurvrouw, het eerste wat mensen zoeken na het bedenken van hun app-idee zijn de kosten. Het is logisch en geen probleem om eerst te ontdekken wat het kost om een app te maken. Het gaat erom wat je volgende stap is!

Sommige sufferds stappen meteen naar een ontwikkelaar toe. Ze denken namelijk dat de ontwikkelaars de experts zijn. En dat klopt, ze zijn experts… over de techniek! Een ontwikkelaar weet precies hoe je een app maakt en op welke manier dat het beste gaat. Alleen, ze kijken niet met een heel kritisch oog naar jouw idee. Het maakt hun niet uit of jouw app-idee een gat in de markt gaat worden, of niet slim aangepakt is. Als de techniek maar snor zit.

Maak dan niet de meest gemaakte fout door naar een ontwikkelaar te stappen! Zorg dat je je idee test vóór je met technische zaken gaat bemoeien.

idee test2. De verkeerde vragen stellen

Wellicht heb je je idee al tegen wat mensen om je heen vertelt. Dat kan je zoon, partner, moeder of een gezellige collega zijn geweest. Vol enthousiasme heb je je idee besproken en gevraagd: ‘Wat vind je ervan? Zou jij het gebruiken?’. Over het algemeen zal de reactie zijn geweest: ‘Jaaa, super! Daar moet je wat mee doen!’ Hier krijg je natuurlijk een fijn gevoel van en je denkt nu meer zekerheid te hebben over je idee.

O jee, dat is toch echt fout gedacht! Misschien denk je dat de mensen om je heen wel eerlijk zijn en dat sommigen zelfs kritisch over je idee waren. Dat is ook zo. De fout ligt niet bij hen, maar bij de vraag zelf. Je hebt ze namelijk net gevraagd om de toekomst te voorspellen.

Als je me nu vraagt: ‘Zou je met me naar dat nieuwe grillrestaurant toe willen?’. Dan zou ik volmondig ja kunnen zeggen. Stel je nu voor dat ik volgende week besluit om vegetariër te worden. Als je me dan dezelfde vraag zou stellen, wordt mijn antwoord volmondig nee. Jij en ik kunnen beiden niet weten hoe de toekomst eruit ziet, dus je krijgt een mening terug die nergens op gebaseerd is.

Verwacht dus niet dat je je idee test door een mening te vragen aan een paar mensen. Iedereen die je vraagt mag je waarschijnlijk ook graag, dus dan heb je nog meer kans op een sociaal wenselijk antwoord. Natuurlijk mag je andere mensen wel inzetten om je idee te verbeteren of meer zelfvertrouwen te krijgen. Bedenk alleen wel dat dit nog niks zegt over het succes van je idee.

idee testen3. In details verstrikt raken

Deze fout maakt iedereen, maar dan ook iedereen, met een idee. Hoe meer informatie je hebt over hoe je een app moet maken, hoe meer zaken er rauw op je dak komen. Dat is best normaal hoor, als je jouw idee wilt laten slagen probeer je namelijk overal rekening mee te houden. Het heeft alleen geen zin om alle stappen en details door elkaar te halen. Als je alleen nog een idee hebt, hoef je écht nog niet aan te kloppen bij dat bedrijf die wellicht kan investeren. Ook hoef je nog niet precies te weten of je een Android of iOS app wilt maken als je nog niet met je doelgroep gepraat hebt.

Als je bijvoorbeeld al naar een investeerder gaat voordat je een duidelijk getest concept hebt en wat kan laten zien, verpest je juist een kans! De investeerder ziet niks in het idee, en als je app wel verder uitgewerkt is kan je daar niet meer langs. Oftewel, vertrouw op jezelf en volg de juiste stappen naar je app toe. Als het tijd is om na te denken over verdienmodellen, investeerders of techniek, dan zal je daar genoeg energie insteken. Dat hoeft nu nog niet!

Een makkelijke manier om de juiste stappen naar een app te ontdekken is door het boek ‘Maak een APP als een BAAS’ aan te schaffen. Dat doe je hier voor €19,95.

idee testWat je WÉL moet doen: de ultieme idee test

Nu je weet wat je absoluut niet moet doen, wat dan wel?! Het begint allemaal bij het testen van je idee. Zo zorg je dat je aan al de juiste zaken op het juiste moment denkt, je niet de verkeerde vragen stelt of te vroeg aan de techniek gaat denken. Test je idee op alle manieren die nodig zijn, zelf en snel met de App-idee Scan.

Download hieronder meteen de App-idee Scan

Waar wacht je nog op? De App-idee scan is hieronder gratis te downloaden.

Vul je gegevens in en ontvang de App-idee Scan meteen in je mailbox.

-David van AppSpecialisten

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo