Jouw app-idee uitwerken. Waar start je?

Ken je dat gevoel, dat je een tof app-idee hebt, maar je weet niet waar je moet beginnen?

Dat probleem hebben heel veel mensen. Ik zit regelmatig met iemand aan tafel die hier tegenaan loopt. 

Gelukkig weet ik ze op weg te helpen met 3 simpele stappen om te starten met het uitwerken van een app-idee!

Lees hieronder de tekst of bekijk de video:

video een eigen app maken

PotloodStap 1: Werk je idee uit met een schets

Jouw app-idee is ontastbaar. Een idee blijft een idee zolang het in jouw hoofd blijft. Maak je app-idee tastbaar door het op papier te zetten. Want dan zul je zien dat je app idee makkelijker én sneller te ontwikkelen is, terwijl het je niets kost (op die paar velletjes en schrijfgerij na). 

Wat zet je op papier dan? Schrijf je je idee gewoon uit? Nee, je maakt een echte schets. Dat kan door plaatjes van lege smartphones uit te printen, welke je dan mooi invult met jouw appschermen, of door simpelweg knoppen te tekenen die je wil hebben.

Daarbij hoeft het niet op te houden. Om echt al dat 'app gevoel' te krijgen, raad ik je aan om Marvel Pop te gebruiken. Met deze app scan je je tekeningen, welke je klikbaar maakt in de app. Zo maak je in korte tijd een werkend prototype van jouw app idee. Dit prototype werkt ook op jouw smartphone. Dat is niet alleen handig om jouw app-idee te testen, maar ook om anderen te overtuigen van jouw app-idee! Ideaal toch?

CreditcardStap 2: Schat de kosten van jouw app-idee

Weet je na het schetsen welke knoppen en functies jouw app nodig heeft? Dan heb je voldoende informatie om een schatting te maken van de kosten van jouw app. Zo'n schatting hoeft overigens geen nattevingerwerk te zijn. Met deze rekentool bereken je binnen 5 minuten een app-offerte. Je zult zien dat als je een offerte aanvraagt bij een app ontwikkelaar, de geschatte kosten aardig overeenkomen met de uiteindelijke kosten.

Kosten variëren van € 2.500,- tot meer dan € 100.000,-. Die kosten hangen natuurlijk heel erg af van de eisen voor jouw app. Alle unieke app-ideeën hebben maatwerk ontwikkeling nodig. Start je met een eenvoudige maatwerk app, dan liggen de kosten vaak tussen de € 30.000,- en € 40.000,-. Ben je al tevreden met een prototype om je app op kleine schaal te testen of te tonen aan een investeerder? Dan zijn er bedrijven die dit al voor €15.000.- kunnen maken. Wil je een heel uitgebreide app? Dan liggen de kosten dus eerder richting de € 100.000,-. Klinkt misschien nog steeds als een hoop geld om even op te hoesten voor een app. Maar wees gerust, er zijn meer manieren om jouw app ontwikkeling te betalen dan uit eigen zak.

Hoe kun je dan een app maken van minder dan € 10.000,- ? Door geen maatwerk app te bouwen, maar te gebruik te maken van "blokken apps". Dan heb je veel minder mogelijkheden, maar past bijvoorbeeld goed voor bedrijven die een app willen maken voor hun eigen personeel. Maar als je een uniek idee hebt voor een app, dan is dat niet voldoende. Daarom ga je dus op zoek naar financiering; de volgende stap:

Stap 3: Bedenk hoe je je app gaat financieren

De laatste stap in het uitwerken van jouw app-idee: de financiering! Zoals ik hierboven al liet weten, ben je lang niet altijd afhankelijk van je eigen vermogen als je een app gaat ontwikkelen. Er zijn meerdere opties mogelijk, bijvoorbeeld een specifieke afnemer, subsidie, zakelijke investeerders of vrienden en familie. Toch zal niet elke mogelijkheid even geschikt zijn voor jouw app-idee. Daarom is het belangrijk om eerst je plan uit te werken, voordat je al actief gaat zoeken naar een financierder.

Vind een financier met de App Financiering Planning

Weten welke financieringsmethode het beste op jouw idee aansluit? Download mijn App Financiering Planning PDF en binnen een paar vragen vind jij jouw financieringsmethode.

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo