Kanker en apps: AppSpecialisten zet zich in voor Movember

De twee werelden kunnen bijna niet verder uit elkaar liggen: kanker en apps. De een ’n zeer ernstige ziekte, de ander een technologisch hulpmiddel op mobiele apparaten. Toch is er ook synergie: er zijn diverse apps die preventief of indirect kanker bestrijden. We zetten 5 uitzonderlijke kanker-apps voor je op een rij, maar eerst even iets over Movember.

Movember

Movember: de maand november waarin veel mannen bewust hun snor of baard laten staan, gaat over één ding: de bewustwording vergroten over kanker bij mannen. In Nederland is er gelukkig al veel aandacht voor kanker en ook voor vormen van kanker bij vrouwen, zoals borstkanker. Voor kanker bij mannen is er echter weinig aandacht. Onterecht! Jaarlijks sterven er in Nederland 2650 mannen aan prostaatkanker, een schrikbarend aantal. Er valt nog veel te winnen op dit vlak, bijvoorbeeld door de bewustwording te vergroten en zo preventief prostaatkanker te voorkomen. Je leest er alles over op www.movember.com

5 uitzonderlijke kanker apps

De onderstaande 5 apps zijn geselecteerd omdat ze op uitzonderlijke wijze helpen om kanker indirect of preventief te bestrijden.

1. Owise

Deze prijswinnende app, ontwikkelt door Px HealthCare en technisch mede mogelijk gemaakt door app-maker OneSixty, helpt vrouwen met borstkanker. Tijdens het behandelingsproces houden zij met app een dagboek bij en plannen ze hun behandelingen in. Zo krijgen zij één plek om hun informatie terug te vinden tijdens deze lastige periode. Deze doordachte functionaliteit in combinatie met een sterk design zorgde ervoor dat deze app een Health App Award won.

Download Owise voor iPhone

2. Kikabouw

KiKa realiseerde zich dat, door specialismen van kinderoncologie te verzamelen op één plek in Nederland, een verbeterde behandeling van kinderkanker mogelijk is. De Kikabouw-app laat je daarom letterlijk een ‘steentje bijdragen’ aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie door een soort lot te kopen voor een loterij. Inmiddels is deze loterij afgelopen, maar de app laat wel zien hoe je op een creatieve manier steun vraagt voor kankerbestrijding.

Download Kikabouw voor Android
Download Kikabouw voor iPhone

3. Alp d’HuZes

Het bekende evenement waarin wielrenners proberen in één dag 6 keer de Alp d’Huez op te rijden heeft zijn eigen app. Het doel: geld ophalen voor KWF, en niet zonder succes. In 2013 werd er 29 miljoen opgehaald voor onderzoek naar kankerbestrijding. Wil je de Alp d’Huzes op de voet volgen, inclusief individuele resultaten van wielrenners? Dan gebruik je de Alp d’Huzes app.

Download Alp d’Huzes voor Android
Download Alp d’Huzes voor iPhone

4. Livestrong cancer guide tracker

Het Livestrong centrum steunt wereldwijd kankerpatiënten, bijvoorbeeld met de cancer guide tracker app. Met deze mooie iPad app kunnen patiënten informatie bundelen over hun behandeling. Daarnaast bevat de app een aantal informatiebronnen die je helpen om de juiste vragen te stellen aan artsen.

Download Livestrong cancer guide tracker voor iPad

5. Movember

Last but not least, de Movember app. Deze app is een verlengstuk van de website movember.com en gebruikt dezelfde gave vormgeving als de website voor Movember deelnemers. Gebruikers kunnen hun baard- en snorgroei bijhouden en in een ranking zien hoeveel geld ieder land heeft opgehaald voor bewustwording van mannen-kanker.  We doen het trouwens niet slecht, Nederland staat wereldwijd op nummer 6.

Download Movember voor Android
Download Movember voor iPhone

AppSpecialisten en Movember

De AppSpecialisten App-expert, David van der Loo, deed ook mee aan Movember, zie hier rechts het resultaat van een maand niet scheren.

David: App-makers kijken wel op als je ongeschoren binnenkomt op een afspraak. Gelukkig is het ook een mooie ijsbreker. Als je vertelt over Movember en de bewustwording van kanker bij mannen, geeft dat de aanzet voor een kennismakingsgesprek. Je krijgt daarnaast de mogelijkheid om, vanuit de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gedachte,  de bewustwording voor een belangrijk maatschappelijk thema te vergroten.”

“Zoals de bovenstaande alinea al doet vermoeden, spreek ik veel met app-ontwikkelaars. Deze vind je uiteraard allemaal terug op AppSpecialisten.nl/app-ontwikkelaars.