Door een onderzoek in samenwerking met Tilburg University en Boy Alberts zijn er 4 redenen gevonden waarom mensen meer apps downloaden. Als je deze factoren weet te beinvloeden, krijg je direct meer downloads voor je app. Handig als je een app hebt of een idee hebt en wil weten hoe je het tot een app-succes gaat maken!

Het onderzoek naar meer app downloads maakt verschil tussen functionele apps en game apps. In welke categorie valt jouw app? Bepaal dat eerst, dan haal je het meest uit dit artikel!

Waarom dit artikel je ogen zal openen

De meeste mensen die met een idee voor een app rondlopen, zijn ronduit fantiek. Dat is goed, want ze lopen rond met iets unieks. Een idee dat ze niet meer kunnen loslaten. Ze wéten gewoon dat het een succes wordt. En ik durf te wedden dat jij dat ook bent.

Het is ook helemaal niet erg. Het is een hartstikke fijn gevoel! Lekker bezig met je idee. Jij verdient dat het een succes wordt. En de wereld ook, want mensen gaan veel hebben aan je app.

Er is maar één probleem: ... andere mensen. 

Als zij eens zouden snappen hoe goed jouw idee is. Stel je voor, dat iederéén zo fantiek zou zijn over je idee. Dan zou jouw idee de meest gedownloade app ter wereld zijn.

Helaas werkt het niet zo. Mensen zijn druk met hun eigen leven. Er zijn bovendien miljoenen apps die om hun aandacht schreeuwen. Dus zo enthousiast als jij nu bent over jouw idee, zal iemand niet zomaar worden. Daarom is de kans dat jouw idee gestolen wordt ook zo klein.

Wat je nodig hebt, is een manier om mensen te overtuigen van jouw app. En dan heb ik het niet over advertenties en promotie. Want hoe vaak jouw app bij iemand voorbij laten komen, zorgt nog niet dat iemand hem download, graag gebruikt of zelfs doorvertelt. En dát heb je juist nodig voordat andere mensen ook zo enthousiast worden over je app als jij. Dan verkoop jouw app zichzelf doordat hij snel wordt doorverteld. Jouw idee moet dus van zichzelf waardevol zijn voor andere gebruikers. Maar hoe doe je dat dan?

In dit onderzoek leer je de 4 redenen waarom mensen apps waardevol vinden. Als je dit onder de knie hebt en toepast op jouw idee, dan overtuig je mensen in een handomdraai van jouw app. Dan gaat je idee vliegen en wordt het een groot succes!

De 4 redenen van meer app downloads:

 

meer app downloads1) Nut

Nut is niet de functie van je app. Ook niet wat je wíl dat de app doet voor de gebruiker. Maar wat de app daadwerkelijke toegevoegde waarde voor de gebruiker. Dat is dus voor iedere gebruiker anders, maar je kunt wel voorspellen wat het gaat doen. Zo was bij de lancering van Whatsapp het nut heel duidelijk: het was niet de functie (chat) of contact met anderen (doel van ontwikkelaar) maar gratis smsen (daadwerkelijk toegevoegde waarde).

Nut speelt een rol bij game apps, maar is doorslaggevend voor meer downloads van een functionele app. Op verschillende manieren benadruk je het nut van je app in de appstore, we geven je wat voorbeelden op basis van Whatsapp:

Vertel concreet wat de app doet. Dus niet “blijf in contact met bekenden”, maar “stuur berichten en chat met vrienden en familie” of beter nog: "bespaar op sms-kosten". Dat kan met een plaatje of video die deze situatie uitbeeldt.

Laat zo concreet mogelijk de voordelen zien van wat de app doet. Zo is “vervang sms en verstuur gratis berichten” beter dan “stuur goedkoop berichten”. Dat stimuleert de gebruiker sterker en je krijgt meer app downloads als je dit goed doet.

Kijk naar de problemen die gebruikers hebben en vertel hoe jouw app deze problemen oplost. Zo adverteert Whatsapp ermee dat je geen vrienden hoeft uit te nodigen (zoals bij andere chat-apps), maar dat automatisch de telefoonnummers uit je adressenboek worden gebruikt.

meer app downloads2) Plezier

Bij zowel game apps en functionele apps is plezier belangrijk maar bij game apps het meest. Plezier betekent hier: lijkt de app je leuk in gebruik? Belangrijk om het verschil te zien met handig of gemakkelijk in gebruik. Dat is ook onderzocht in dit onderzoek en speelt nauwelijks of niet een rol bij het krijgen van meer app downloads. Wel het speelt een rol of jouw app design, het logo en vormgeving er plezierig uitziet!

Ook jouw app moet laten zien dat het leuk is om hem te gebruiken. Dat kun je laten zien in je communicatie, zoals bij de beschrijving, video, screenshots en afbeeldingen in de appstore. Creëer op deze plekken een positieve emotie. Een aantal voorbeelden zijn:

Gebruik in de tekst woorden zoals: “beleef de …”, “gebruik de mooie interface om..”, “wij maken van … (een vervelende taak) een leuke bezigheid” of “ontdek de mooiste…” Je kunt ook beschrijven hoe het gebruik van je app vreugde oproept.

Gebruik foto’s die een fijne sfeer creeëren.Over het algemeen is dat blij, vrolijk en positief. Kies voor jouw app de juiste emotie. Misschien is voor jouw app beter om een andere, meer gespecialiseerde emotie te gebruiken...? Blijf je die vraag stellen bij al je promotionele uitingen.

Gebruik lachende mensen in afbeeldingen, screenshots en video.

Creëer een positieve stemming in de video, bijvoorbeeld met vrolijke muziek.

Stel jezelf de vraag: "geeft deze afbeelding/tekst/video mensen een glimlach op hun gezicht?"
 

"Soms zul je negatieve reviews ontvangen. Veel gebruikers zijn niet voor rede vatbaar en een discussie kun je bijna nooit winnen. Toch moet je wel reageren, zo laat je andere gebruikers zien dat je een klacht serieus neemt en redelijk bent."
 


meer app downloads3) Sociale omgeving

Met sociale omgeving bedoelen we enerzijds persoonlijke contacten (wat vrienden en familie zeggen) en anderzijds massamedia (welke berichten gebruikers hebben gezien in reclames, poster en flyers). De sociale omgeving is een belangrijke reden om meer app downloads te krijgen, maar het is nooit de hoofdredenDaarnaast heeft de social omgeving alleen invloed op functionele apps. Dat is misschien anders dan je verwacht had. Misschien dacht je wel: "Als ik genoeg adverteer in de appstore dan komen de downloads wel". Dat kan dus helpen, maar is niet de hoofdreden!

De invloed van de sociale omgeving gebruik je alsvolgt:

Herinner mensen aan de app buiten de appstore, bijvoorbeeld met een tv campagne. Dat is niet voor ieder budget weggelegd dus probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Met een Facebook-, Google- of YouTube-campagne kun je je specifiek richten op een doelgroep waardoor je het meest uit je promotiebudget haalt.

Aanbevelingen van persoonlijke contacten zijn belangrijk om mensen over te halen en meer app downloads te krijgen. Zorg er daarom voor dat je app zich snel kan verspreiden. Maak de waarde van de app groter als meer vrienden hem gebruiken. Bijvoorbeeld, de online opslag app Dropbox beloonde gebruikers met extra opslagruimte als zij de app verspreidden via hun vrienden. Zorg dat de motivatie van de gebruikers echter niet verkeerd beinvloed wordt. Als je bijvoorbeeld geld weggeeft, dan gaan vrienden een app juist niet aan elkaar doorgeven omdat het voelt als verkopen in plaats van oprecht aanbevelen.

Veel gebruikers vinden het een risico om een nieuwe app met vrienden te delen, omdat ze niet weten of vrienden dit wel cool’ vinden. Stel hen gerust en vertel hen dat ze de app kunnen uitproberen zonder vrienden uit te nodigen.

Naast risico’s zijn er ook kansen in het delen met vrienden. Geef gebruikers het gevoel dat ze ‘erbij horen’ als ze de app gebruiken. Laat zien hoeveel vergelijkbare mensen de app al gebruiken. Bijvoorbeeld: “blijf op de hoogte van foto’s die worden gedeeld in je vriendengroep”.

meer app downloads4) Kritische massa

Voor game apps is het belangrijk dat deze in de appstore hoge rankings, ratings en reviews heeft. Voor functionele apps is dit nauwelijks van belang. Dat bedoelen we dus met kritische massa: hoeveel mensen gebruiken deze app al. Dat blijkt dus maar matig van invloed of een app gedwonload wordt. Zie ook het verschil met de bovenstaande factor.

Kritische massa beïnvloed je positief door:

Je ranking in de appstore wordt bepaald door hoeveel mensen je app downloaden in een bepaalde tijdperiode. Door de promotie van je app te concentreren in een korte periode haal je meer mensen over in een korte tijd. Zo kom je dus hoger in de rankings. Als je eenmaal hoog in de rankings staat is het eenvoudiger om nieuwe gebruikers te trekken en hoef je minder promotie te voeren.

Omdat alle apps worden gedownload in de App Store of Play Store is het eenvoudig om bij te houden hoe vaak je app gedownload wordt, hoeveel mensen geld uitgeven aan je app en hoe lang ze gebruik maken van de app. Je weet dus precies hoeveel een nieuwe download je oplevert. Je kunt dan ook bepalen hoeveel geld je uitgeeft aan het werven van één gebruiker.

Voorbeeld: 50% van de mensen die je op je advertentie klikt, downloadt je app. Één op de 3 gebruikers doet een aankoop in je app en dat levert gemiddeld 4 euro op. Dat betekent dat je maximaal 50% * 33% x €4 x = €0,66 per online advertentie click kunt uitgeven.

Om meer ratings en reviews te krijgen van gebruikers, vraag je hen in de app vragen om een review achter te laten. Doe dit met een pop-up op een moment dat het gelegen is voor een gebruiker. Vaak is dat zodra ze de app voor de 2e of 3keer openen.

Een pop-up voor het achterlaten van een review is eenvoudig weg te klikken, zorg daarom voor de keuze tussen “Ja, ik wil een review achterlaten” of “Ik wil later een review achterlaten”. Zo hou je de kans voor een review open.

Soms zul je negatieve reviews ontvangen. Veel gebruikers zijn niet voor rede vatbaar en een discussie kun je bijna nooit winnen. Toch moet je wel reageren, zo laat je andere gebruikers zien dat je een klacht serieus neemt en redelijk bent. Zorg dat je geen discussie voert in de appstore maar vraag de gebruiker bijvoorbeeld om je te e-mailen om hun klacht te verhelpen.

Samenvatting: De 4 redenen van meer app downloads

We hebben de 4 belangrijkste redenen voor het downloaden van game apps en functionele apps samengevat in deze infographic:

meer app downloads

Over het onderzoek

Het onderzoek bekijkt wat de kans is op meer app downloads op het moment dat iemand de app downloadt. Ook vergelijkt het onderzoek de reden voor app downloads is, in de categorie game apps (spelletjes zoals Angry Birds of WordFeud) en functionele apps (toepassingen zoals Whatsapp en bankieren-apps). 

Hoe mensen in de appstore komen of hoe ze over een app horen lees je in het onderzoek over appstore marketing.

Het onderzoek uit uigevoerd door Boy Alberts voor zijn Master Thesis en is begeleid door een hoogleraar marketing van Tilburg University.

meer app downloadsMeer gebruikers voor jouw app? Gebruik het overzicht! 

Zo, nu weet je hoe mensen apps gebruiken en wat belangrijk is.

Maar, hoe pas je dit toe op jouw app of idee? Dat doe je met het Stappenplan Gebruikersroutine.

Met dit stappenplan zorg jij ervoor dat gebruikers jouw app zó graag gebruiken, dat ze er een routine van maken. 

Hieronder krijg je direct toegang tot de het Stappenplan Gebruikersroutine:

Vasthouden routine
Hoe hou je gebruikers langer vast in je app
Stappenplan gebruikersroutine PDF
Vul de gegevens in en ontvang het Stappenplan Gebruikersroutine:

Ontdek:

✔️ Hoe je gebruikers langer vasthoud in je app

✔️ Of jouw app gebruikers lang gaat vasthouden

✔️ Wat je moet doen om meer te verdienen aan gebruikers

Banner reviews en gezien in de media

Toegang tot het Stappenplan Gebruikersroutine kost normaal €7 in onze shop, nu Gratis:

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo