Moet de Nederlandse overheid ook een app-store maken?

Een overheid die burgers aanraadt welke apps ze moeten downloaden. Gesorteerd in een ‘overheids app-store’ krijgen deze apps een kwaliteitsstempel zodat ze eerder gedownload worden. Op deze manier wordt de dienstverlening richting de burger verbeterd én communiceert de overheid directer met burgers. Dat klinkt goed in theorie, maar hoe zou dat dan werken in de praktijk? Wij komen nog 3 drempels tegen.

Drempel 1: diversiteit

Diversiteit is niet alleen belangrijk bij innovatie (kijk maar eens hoe ‘kleine’ bedrijven zoals Google, Facebook en Twitter het de gigant Microsoft lastig maken), maar ook sterk verbonden met het verminderen van kosten. Veel concurrerende apps in de overheids app-store stimuleren innovatie en jagen kostenreductie aan. Echter, als er te veel verschillende apps in de overheid app-store worden geplaatst, kunnen de verschillende platformen niet altijd met elkaar samenwerken. Hoe moet de overheid burgers benaderen op platforms die niet met elkaar communiceren? Wanneer je hier een universele keuze in maakt, op welke grond sluit je dan welke platformen uit?

Drempel 2: kwaliteit

Normaal gesproken verkopen app-leveranciers hun apps via een partnerkanaal, zoals de Android of Apple app-store. Deze kanalen doen relatief weinig om de kwaliteit van de apps te controleren, Apple voert daarbij iets meer uit dan Google. Een overheids app-store verbindt echter haar naam aan de apps en aan de kwaliteit ervan. Er moet daarom een instelling zijn die de kwaliteit van de apps gaat controleren en waarborgen. Omdat de diversiteit aan apps enorm is, zal het om een grote som geld gaan om dit te bewerkstelligen.

Drempel 3: verdienmodel

Wie gaan de kosten dragen? Wanneer dit onder de verkoper van de app valt, zullen de kosten op den duur weer worden doorgegeven aan de eindgebruiker. Er zijn twee opties om dit te vermijden: de kosten moeten laag gehouden worden, waardoor er weinig controle is op de apps vanuit de overheid, óf een select groepje van app-leveranciers moeten een vergoeding betalen om hun app op het platform te plaatsen. Het gevaar van de tweede optie is dat deze app-leveranciers de markt dan zullen domineren. Beide geen aantrekkelijke opties wat ons betreft.

Hoe dan ook, wij denken dat het voor de overheid nog een lastige klus wordt om een overheid app-store te ontwikkelen. Als ze er tóch voor kiezen, zullen ze eerst de bovenstaande drempels moeten overwinnen.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Bijvoorbeeld ontdekken hoe je geld kan verdienen met apps? Lees dan dit artikel over geld verdienen met apps.