Vind de ideale ontwikkelingsmethode voor jouw app! Interview met Roger Hendriks van Fenêtre

Hoe ziet de wereld van een app ontwikkelaar er eigenlijk uit? Welke technieken komt een app ontwikkelaar tegen? En welke ontwikkelingsmethode werkt het beste voor jouw app of bedrijfsapp?

Om een kijkje te nemen in het leven van een app ontwikkelaar interviewen we Roger Hendriks. Hij is mede eigenaar van Fenêtre.

Als laatste hebben we aan het einde van het artikel nog een verassing voor je, als je vragen hebt over een app ontwikkelingsmethode.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

ontwikkelingsmethodeDavid van der Loo - AppSpecialisten
Ha, Roger. Wat leuk dat je de tijd neemt om ons wat inzicht te geven in de wereld waar jij je in begeeft. Kan je iets vertellen over Fenêtre?

ontwikkelingsmethodeRoger Hendriks – Fenêtre
Hoi David, dat doe ik graag. Fenêtre is een veelzijdig ICT bedrijf, we maken toonaangevende websites, webshops, portals en mobiele apps. Als app ontwikkelaar gebruiken wij verschillende technieken om onze klanten op de best mogelijke manier te helpen. Zo vraagt het ene app-idee om een hybride app en de andere om een native. De laatste tijd zijn er veel nieuwe tools bij gekomen waardoor de ontwikkelingsmethode van apps steeds veranderd.

ontwikkelingsmethode

David van der Loo – AppSpecialisten
Wat interessant. Kan je wat meer vertellen over de tools waarmee jij apps ontwikkelt?

ontwikkelingsmethode

Roger Hendriks – Fenêtre
Welke tools en ontwikkelingsmethode wij gebruiken is helemaal afhankelijk van de wens van de klant. Als een klant een echte ‘state of the art’ app wil hebben, dan kom je vaak uit op native apps. Native betekent dat de app is gebouwd voor ieder apart platform: iOS, Android en Windows Phone. Op deze manier bouwen kost veel tijd en geld als je niet de juiste tools gebruikt.

Met Hybride app-ontwikkeling programmeer je de app in een website gebaseerde programmeercode. Het hybride platform vertaalt deze code naar iOS, Android en Windows Phone. Alleen, daar lijdt soms de snelheid van de app onder en kun je moeilijk "fancy" dingen doen. Maar dat heeft niet iedere klant nodig. Het leuke is dat er nu verschillende tools zijn, zoals Telerik Nativescript, Xamarin en Xamarin Forms, die voor Native apps een slimme oplossing bieden. Met deze tools kun je de geprogrammeerde Native code hergebruiken en sneller bouwen. Dezelfde code kan je dus hergebruiken, voor iOS, Android én Windows Phone. Uiteindelijk ben je nog steeds tijd kwijt aan kleine aanpassingen per platform, alleen veel en veel minder dan met het bouwen van native apps in de tools van iOS, Android en Windows zelf. En dat is goed voor het budget, kwaliteit en doorlooptijd. Met deze tool zijn zowel de logica (de structuur van de app) en de front end (wat je ziet) herbruikbaar. Nativescript, dat vrij nieuw is, gaat hierin het verst. Xamarin Forms is vooral geschikt voor business apps (interne apps voor bedrijven). Hier hebben we bijvoorbeeld een urensysteem mee gebouwd. Voor hybride apps gebruiken trouwens we de tools Cordova (voorheen PhoneGap), Angular, Bootstrap en Telerik KendoUI. Laatst hebben we hiermee een mooie business app mee gemaakt, Qualiview.

ontwikkelingsmethode

Qualiview is een app voor medewerkers van zorgorganisaties die patiëntervaringsonderzoek doen via Qualiview. Met deze app kunnen zorgverleners monitoren welke algemene score of NPS ze behalen; hoeveel vragenlijsten ze uitsturen en ingevuld retour ontvangen; en ze scoren ten opzichte van collega's.

ontwikkelingsmethode

David van der Loo – AppSpecialisten
Waarom heb je bij deze app gekozen voor de hybride ontwikkelingsmethode?

ontwikkelingsmethode

Roger Hendriks – Fenêtre
Op basis van het budget en de wensen van de klant. Het is een app die informatie uitwisselt met een online server via zogenaamde webservices. Hierdoor zit de logica van de app gedeeltelijk op de server, waardoor Xamarin weinig meerwaarde biedt. Juist de front-end moest herbruikt worden en daar sluit Cordova perfect op aan. En we hebben mooie grafieken toegevoegd met behulp van Kendo UI, het ziet er prachtig uit. Door de juiste keuze te maken wordt de app in één keer gemaakt, goedkoop en snel. Als je geen ingewikkelde game-app aan het maken bent of "fancy" platform specifieke design zaken nodig hebt, dan is hybride app-ontwikkeling tegenwoordig zeer geschikt. Er is dan niet veel variatie nodig bij de verschillende platforms.

"Op elk app-potje past een ontwikkelings-deksel!"

ontwikkelingsmethode

David van der Loo – AppSpecialisten
Windows Phone gebruikt een heel andere manier van vormgeving in vergelijking met iOS of Android. Jij maakt ook apps voor Windows Phone. Waarom zou je kiezen voor een ontwikkelingsmethode voor een Windows Phone app?

ontwikkelingsmethode

Roger Hendriks – Fenêtre
Microsoft is minder streng geworden met de vormgeving-regels; dat maakt het makkelijker apps van Android en iOS over te zetten. Microsoft heeft ook een open source tool uitgebracht om eenvoudig complete iOS apps over te zetten. Zo is bijvoorbeeld Candy Crush hiermee heel snel geconverteerd. Dat is erg praktisch als app ontwikkelaar. Daarnaast werken Windows apps nu standaard op alle smartphones, tablets, Xbox, laptops en PC’s, via het Windows 10 universal app platform. Dat is zeker een handig voordeel, één app voor alle Windows 10 apparaten. Een enorme markt dus. In Nederland is het gebruik van Windows op mobiel nog beperkt met 3% maar als je kijkt naar landen als Engeland, Italië, Frankrijk en Duitsland is dat percentage al 10% of meer. Dat zal met Windows 10 Universal apps alleen maar stijgen. En het bereik van je app is natuurlijk waar het om gaat.

ontwikkelingsmethode

ontwikkelingsmethode

David van der Loo – AppSpecialisten
Het is duidelijk dat er veel ontwikkelingen gaande zijn in de wereld van het app maken. Is er één tool die je zou aanbevelen als app leverancier?

ontwikkelingsmethode

Roger Hendriks – Fenêtre
Nee, niet één tool werkt het beste voor alle apps. Het is juist erg leuk om te zien dat al die nieuwe verschillende ontwikkelingsmethode ontstaan. Dat biedt de mogelijkheid om voor elke app de best mogelijke ontwikkeling te kiezen. En door hergebruik kan alles nu sneller en goedkoper. Als je met de specifieke tools van Apple of Google werkt bouw je alles dubbel. Dat is, subtiel gezegd, niet handig. Met opties als Nativescript, Xamarin(Forms) en Cordova en alle beschikbare bibliotheken is het mogelijk om veel mobiele uitdagingen op te lossen. En wil je dan toch een business app die werkt op Windows tablets, laptops en desktops, dan biedt het nieuwe Windows 10 universal app platform veel mogelijkheden en krijg je Windows 10 Phone en Xbox op de koop toe. Op elk app-potje past een ontwikkelings-deksel!

ontwikkelingsmethodeWelke ontwikkelingsmethode: de Ontwikkelingsvergelijker

Na diverse gesprekken met developers (waaronder het bovenstaande interview met Roger) en vragen van websitebezoekers over de verschillende ontwikkelmethodes, heb ik de Ontwikkelingsvergelijker gemaakt. Met deze PDF zie je snel de voor- en nadelen van iedere methode om een app te maken. Het enige wat je hoeft te doen is je emailadres hieronder in te vullen.