Ruim de drempels op en verhoog de toegankelijkheid van je app

Voor de toegankelijkheid op straat bestaan er regels. Zo worden bijvoorbeeld stoepen breder gemaakt, zodat ook mensen met een rollator er gebruik van kunnen maken. Of tikt het stoplicht sneller, zodat ook blinden weten wanneer ze mogen oversteken. Om het openbare leven voor iedereen toegankelijk te maken worden er dus aanpassingen gedaan

Toegankelijkheid speelt zich niet alleen maar af in de buitenwereld maar ook in de digitale wereld. Dat geldt natuurlijk ook voor appsMaak van je app geen hindernissenparcours maar maak het toegankelijk voor iedereen.  Lees hier de meest voorkomende drempels en kom er achter hoe je de toegankelijkheid van je app verhoogt.

foto van telefoon met veel apps

Foto van Al-zayat via Unsplash

app ontwikkelen kostenWat is app toegankelijkheid?

Vraag jezelf eens af: kan iedereen je app gebruiken? Kan een blinde de content omzetten in geluid? Kan iemand met een motorische aandoening navigeren door je app? Bestaat de mogelijkheid om onder filmpjes ondertiteling af te spelen? Mocht je op al deze vragen bevestigend antwoorden, dan bestaat de kans dat je app voor veel mensen toegankelijk is. Helaas geldt dit bij lange na niet voor de meeste apps en vallen bepaalde groepen mensen vaak buiten de digitale boot. Het woord zegt het natuurlijk al, van app toegankelijkheid spreek je dus als je app - inderdaad-  voor veel mensen toegankelijk is

Pssst... Welke apps scoren echt hoog op populaireit? Juist, de apps die voor een breed publiek toegankelijk zijn! Want hoe meer mensen er iets aan hebben, hoe hoger de downloadconversie. Een toegankelijke app is een win-win situatie dus!

Aapp ontwikkelen kostenpp toegankelijkheid: echt nodig?

Ja! Ongeveer 225.000 Nederlanders staan totaal buiten spel als het gaat om apps! Daar bovenop ervaren nog miljoenen anderen last of obstakels bij het gebruik van apps. Zo geldt voor 1 op de 3 mensen dat de gebruikservaring van apps niet optimaal is vanwege verschillende redenen. En dat terwijl toegankelijkheid niet eens standaard op de agenda staat bij het ontwikkelen van apps. Eigenlijk, best raar als je erover nadenkt.

Gelukkig ziet de overheid steeds meer de noodzaak in van het verbeteren van de toegankelijkheid van apps. Daarom dat de apps van overheidsinstanties vanaf 23 juni 2021 aan strengere regels moeten voldoen. Apps van bedrijven komen ook aan de beurt: vanaf 2025 moeten bedrijfsapps toegankelijk zijn voor iedereen. Dit is vastgelegd in een Europese wet.  

icoon verboden toegangWaarom heeft niet iedereen toegang tot apps? En hoe los je dat op?

Waarom iemand geen of beperkte toegang heeft tot een app, verschilt per persoon. Hieronder zie je een overzicht van de meeste voorkomende drempels van apps. Ook lees je hoe je je app toegankelijker maakt.  

1) Beperkingen door ouderdom

Populatie (3.400.000)

Ouder worden gaat vaak gepaard met wat gebreken. Zo gaat er vaak wat aan zicht verloren. Kleine letters zijn daardoor niet altijd leesbaar.

Oplossing

Bied de mogelijkheid om tekst te vergroten.

2) Mobiliteitsbeperkingen

Populatie (1.600.000)

Mensen met mobiliteitsproblemen kunnen last hebben bij het klikken op iconen of ondervinden moeite bij het scrollen door de app.

Oplossing

Zorg dat je gehele app ook te bedienen is via een toetsenbord. 

3) Cognitieve beperkingen

Populatie (1.500.000)

Content die in moeilijke woorden en jargon is verpakt, zorgt voor een onnodige drempel en sluit daardoor een grote groep mensen uit.

Oplossing

Hou het simpel, gebruik zo min mogelijke moeilijke woorden. Is het erg lastige materie? Probeer het dan zo goed mogelijk uit te leggen, gebruik eventueel visuele ondersteuning. 

4) Auditieve beperkingen

Populatie (800.000)

Apps die gebruik maken van filmpjes zijn niet altijd toegankelijk voor slechthorenden. 

Oplossing

Gebruik ondertiteling bij je video's.

5) Visuele beperkingen

Populatie (300.000)

Mensen die (bijna) niets kunnen zien, gebruiken vaak hun gehoor om hun visuele beperking op te vangen. Als je bij het maken van je app geen rekening houdt met deze groep dan sluit je ze buiten.

Oplossing

Zorg dat je app een schermlezer ondersteunt. Hierdoor leest de 'digitale lezer' de content voor.

6) Spraakbeperking

Populatie (200.000)

Deze groep mensen lijkt men vaak te vergeten. Sommige apps werken door middel van spraakherkenning. Voor mensen met een spraakbeperking is dan het gebruiken van de app niet mogelijk.

Oplossing

Bied een alternatief voor spraakbesturing voor mensen waarvoor dit lastig is.


corona app downloadenLaat iedereen binnen en maak je app 100% toegankelijk

Wil je nog meer bewustwording kweken op het gebied van app toegankelijkheid? Stichting Appt zet zich in om apps toegankelijk voor iedereen te maken. Appspecialisten steunt deze missie en werkt samen met Stichting Appt. Wil je meer te weten hoe je zorgt voor een accessible app en waar je allemaal rekening mee moet houden? Neem dan een kijkje in de 'De App Toegankelijkheidscheck'. In deze PDF kom je achter 10 vaak voorkomende visuele struikelblokken, die de toegankelijkheid van apps in de weg staan.

-David van AppSpecialisten