Toon Tellegen app: Zo maak je een prijswinnende app!

Op 16 juni was de lancering van de nieuwe app van applicatie ontwikkelaar YipYip: de Toon Tellegen app. De app heeft al een prijs gewonnen; de Cinekid app van de maand! Natuurlijk wil AppSpecialisten hier alles over weten. Hoe maak je een app die prijzen wint? We komen erachter door het team achter de Toon Tellegen app: ‘Een verre reis’ te interviewen.

Lees het artikel of bekijk de onderstaande video:

Al snel wordt duidelijk dat de Toon Tellegen app is ontstaan vanuit veel passie en liefde voor de verhalen van Toon Tellegen. Aan tafel zitten Paul Bierhaus (Art director), Gwen Stok (Illustrator), Rikke Korswagen (muziek) en Zita Bebenroth (PR). Samen bespreken we de stappen die zij doorlopen hebben om tot deze app te komen.

toon tellegen appWat is de Toon Tellegen app?

De Toon Tellegen App: ‘Een verre reis’ is een interactieve app voor kinderen vanaf 6 jaar, ouders en leerkrachten. Het werk van de Nederlandse auteur Toon Tellegen is vertaald naar een interactief boek. Met ‘Een verre reis’ duik je een in fabelachtig geanimeerde wereld. De prachtige handgetekende beelden van Gwen Stok en de speciaal gecomponeerde soundtrack van Half Way Station zorgen voor een kinderapp van de bovenste plank! Het verhaal kan zelf gelezen worden of vertelt worden door niemand minder dan Toon Tellegen zelf.

toon tellegen appHoe is het idee ontstaan?

Het initiatief voor de app is ontstaan bij Gwen. Zij was altijd al betoverd door de verhalen van Toon Tellegen. Zij is begonnen met het tekenen van de karakters die beschreven worden in het boek. Deze illustraties zijn iets anders dan wat zij normaal creëert. Ze vond het tijd voor wat nieuws en wilde vrij zijn om zelf te creëren. Omdat zij al eerder had samengewerkt met YipYip was die brug al gauw geslagen. App developer YipYip heeft een achtergrond in Serious Gaming en al eerder apps gemaakt voor kinderen zoals de Bru-taal app en Flow. Paul vertelt: "Door het enthousiasme van Gwen en de gezamenlijke bewondering voor de verhalen van Toon Tellegen zijn we aan het idee gaan werken."

Het werd een project waar ze allen met liefde aan begonnen zijn. Later zijn ze in aanraking gekomen met Half Way Station, de band van Rikke Korswagen en Elma Plasier. Zij hadden net als de rest een grote liefde voor het werk van Toon en een goed gevoel bij de app daarom zijn zij begonnen met muziek componeren.

"Kinderen van nog geen 2 jaar oud weten de digitale weg al te vinden."

toon tellegen appWat was de volgende stap, na het idee?

Een verhaal van iemand anders kan niet zomaar bewerkt worden tot een app. Daarvoor was toestemming van de uitgeverij Querido nodig, en van Toon Tellegen.

"Als we die toestemming wilden krijgen, dan konden we niet met alleen een idee aankomen," vertelt Gwen. Daarom werd er al snel een eerste versie gemaakt met de illustraties van Gwen en expertise van Paul van het vertalen van 2D naar animatie. Gelukkig waren beide partijen enthousiast en konden ze aan de slag met het idee werkelijkheid maken.

Toon Tellegen app

toon tellegen appWat is het nut van een interactief kinderboek?

Als je streng bent kun je je afvragen wat het nut is van een app ontwikkelen. Waarom niet gewoon een prentenboek publiceren? "Steeds meer kinderen neigen naar de digitale wereld. Kinderen van nog geen 2 jaar oud weten de digitale weg al te vinden," vertelt Paul. "Kinderen hebben wel interesse in lezen maar ze worden nog eerder aangespoord als ze dit kunnen doen op een tablet of telefoon. Het doel van deze app is dus om meer kinderen aan het lezen te krijgen. Het doel van deze app is niet om het gedrukte boekwerk te vervangen, we hopen juist dat veel kinderen door deze app hun weg naar de boeken van Toon weten te vinden.”

toon tellegen appWat is het verschil tussen andere kinderboekenapps en de Toon Tellegen app?

Het team geeft hier hun visie op: "Er is momenteel een transitie periode van digitale boeken naar iets wat echt anders dan een boek. Vergelijk het met de verandering van theater naar film. In het begin was het meer een stil toneelstuk die werd vertoond op een scherm. Later is het een ervaring geworden, met meerdere zintuigen. Net als deze app. Je voelt, ziet en hoort het verhaal. Daarnaast zijn de illustraties en animaties van een zeer hoge kwaliteit én is het de eerste app naar het werk van een geprezen auteur!"

De meeste kinderboeken zijn dus niet meer dan een vertaling van een boek. De Toon Tellegen app is meer dan een digitale versie van een boek. Het vergt interactie van de kinderen om het verhaal te volgen. Dat stimuleert lezen bij kinderen.

"Als we hadden gekozen voor een gratis versie, waarbij gebruikers extra konden betalen voor meer functies, dan zou de app niet gebruiksvriendelijk zijn."

toon tellegen appHoe financier je zo’n project?

Veel mensen lopen tegen de financiering van hun app aan. Gelukkig heeft YipYip hier een oplossing voor: "De app zou omgerekend in uurtarief ongeveer €60.000,- kosten, dat geld hoest je niet zomaar op. Daarom is er, na de toestemming van de uitgeverij, toenadering gezocht met het Nederlands Letterenfonds."

Dit fonds steunt uiteraard projecten die het lezen bevorderen maar hierbij geldt ook dat je een goed plan moet hebben. Gelukkig kon er al een prototype getoond worden die liet zien hoe de app bedoeld was. "Dit was natuurlijk wel even spannend, maar we hebben de subsidie gekregen voor dit goede initiatief waardoor we een deel van de totale kosten vanaf de start konden dekken. Nadat de subsidie verstrekt werd, zijn we de ontwikkeling van de Toon Tellegen app direct gestart. "

Toon tellegen app

Toon tellegen appWelk verdienmodel hebben jullie toegepast?

Geld verdienen met apps kan op verschillende manieren. Bij de Toon Tellegen app is er gekozen voor een betaalde app. Er is maar 1 versie, de premium versie, en die is verkrijgbaar voor €2,-.

"Als we hadden gekozen voor een gratis versie, waarbij gebruikers extra konden betalen voor meer functies, dan zou de app niet gebruiksvriendelijk zijn." De kinderen zitten dan net in het verhaal en moeten er uit om de ‘betere’ versie aan te schaffen. Niet handig voor dit type app dus.

Daarnaast is het gebruikelijk bij kinderapps om er één bedrag voor te betalen. "Bij onze andere apps hebben scholen ook vaak de apps aangeschaft, dat hopen we ook voor deze app. En natuurlijk ouders die nu in de zomervakantie samen met hun kinderen een interactief verhaal willen ervaren."

"Een persbijeenkomst houden op de lancering dag is natuurlijk ook belangrijk, zorg dat mensen over je schrijven!"

toon tellegen appHoe weet je of zo’n app een succes gaat worden?

Van te voren was al wel duidelijk dat er behoefte is aan verhalenapps. Maar of dit specifieke verhaal, deze vormgeving en handelingen werken? Daar kwamen ze maar op een manier achter: testen bij de doelgroep. Het ontwikkelen zelf gaat vaak op basis van aannames. Gwen vertelt: "We waren zo lang bezig met de app, dan zie je zelf de foutjes en de aannames niet meer." Het startpunt van het testen van deze aannames zijn de kinderen zelf.

Daarom heeft het team verschillende kinderen de app laten proberen en gekeken waar ze problemen tegen kwamen. Zo kwamen ze er bijvoorbeeld achter dat er teveel ‘swipe’ momenten in de app zaten. "Deze problemen passen we aan en daarna wordt de nieuwe versie weer getest bij de kinderen. Als de doelgroep de app daarna plezierig kan gebruiken, dan heb je je kans op succes vergroot."

toon tellegen appWat is jullie marketing strategie?

Omdat deze app in de literaire hoek zit, is het gebruikelijk om een vooraankondiging te doen. Ook verspreiden ze de boodschap onder mensen die boeken lezen. Daarnaast zijn er genoeg liefhebbers van Toon Tellegen die ze kunnen aanspreken.

"Daarnaast zetten we veel promotiemateriaal in; boekenleggers, teasers, trailers e.d. Een persbijeenkomst houden op de lancering dag is natuurlijk ook belangrijk, zorg dat mensen over je schrijven!" legt PR specialist Zita uit.

Er zijn een aantal blogs over apps waar de makers graag tussen willen staan, die benaderen ze dan ook. Verder zorgen ze voor goede reviews. "De website mijnkindonline.nl heeft heel veel bezoekers, daardoor hebben we meteen veel bereik met een positieve review."

Ten slotte hebben ze ook een eigen website voor de app gemaakt en ontstaat ook veel dankzij mond-tot-mond reclame. Al deze inspanning zijn niet voor niets: de Toon Tellegen app heeft nu al de Cinekid app van de maand gewonnen! Cinekid zet zich in om de productie van media voor kinderen te stimuleren. Een prestigieuze prijs dus.

"Durf brutaal te zijn."

Toon tellegen app

Toon tellegen appWat waren de grootste obstakels die jullie zijn tegen gekomen?

Voor illustrator Gwen was het zeker de overschakeling van tekeningen naar bewegend beeld. Gwen: "De eerste versie van de tekeningen ziet er heel anders uit dan de laatste versie. Als personages moeten bewegen, dan moet het ook op een bepaalde manier getekend worden. Zo moesten bijvoorbeeld de beentjes van de boom los staan van de stam. Daarnaast moesten de tekeningen ook werken op verschillende formaten van schermen. Daardoor heeft het proces wat langer geduurd. Ook was het voor iedereen erg belangrijk dat de app niet af zou doen aan de verhalen van Toon Tellegen. Er moest een warme sfeer overkomen, die ook in het boek voorkomt." Volgens ons is dat goed gelukt door het gebruik van kleuren, tekeningen en de unieke soundtrack.

toon tellegen appHebben jullie tips voor mensen met een app-idee?

"Als je een app wilt maken, bedenk dan wel, er zijn er al zo veel! Is je app er nog niet? Misschien is daar dan wel een reden voor. Het concept van je app is heel belangrijk, zorg voor een duidelijke functie. Het mooiste is als je met een simpele formule een app weet te verzinnen. Durf brutaal te zijn."

Net als bij de Toon Tellegen app, daarbij heeft Gwen zelf het initiatief genomen om naar de uitgever te gaan. "Ook bij het Nederlandse Letterkundefonds staan ze de springen om innovatieve ideeën. Kijk ook naar je doelgroep; is er wel behoefte aan? Uit eerder onderzoek en ervaring wisten wij dat er behoefte is aan verhalen apps."

Muzikant Rikke vertelt verder over het succes van apps: "Het allermooiste is als je van een hobby een app-project kan maken, een waar kunstwerk. De motivatie komt dan intrinsiek en daardoor is het werken aan je app een groot plezier!"

Zelf een prijswinnende app maken

Zoals je hierboven kan lezen, kan je met veel passie, doorzettingsvermogen en een goed doel een prijswinnende app maken. Ben jij benieuwd hoe sterk jouw app-idee is? Dat kan!

Een handige methode om meer waarde toe te voegen aan je app idee is de 1111-ezelsbrug. Met de 1111-ezelsbrug krijg je punten per stap die je zet met je app idee. Hoe meer punten hoe waardevoller je idee wordt.

Om het je makkelijker te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de 1111-ezelsbrug, door je e-mailadres in te vullen.

-David van AppSpecialisten

Ingediend door Gijs op

Beste David,

Hartelijk dank voor je heldere en puntsgewijze uiteenzetting. Hier kan ik mee aan de slag..

Ik moet je bekennen dat ik wel erg nieuwsgierig ben geworden naar de 1111-ezelsbrug ;-)

Groet Gijs

Ingediend door Freek Kluen op

Beste David, voor mijn eigen app waar we over spraken, heb ik vergelijkbare kernwoorden. goed om nog een keer te beseffen, dat focus op de kernfunctie en een iteratief proces van testen door een gebruikerspanel essentieel is. Dat gaan we dan ook zeker doen.