Waarom niemand zijn app-idee beschermt (onderzoek Europees Hof)

Als je een goed idee hebt, dan ben je soms bang dat iemand er met jouw idee vandoor gaat. De vraag is echter, worden er wel eens app-ideeën gestolen in de praktijk? Wat zegt het Europees hof hierover?

Om meer te weten over app-idee bescherming heb ik rechtenstudent Hasret Evram ingeschakeld. Zij heeft onderzocht of er casussen in de rechtspraak van het Europees Hof zijn waarbij een app-idee gestolen of beschermd is. En de resultaten van haar onderzoek zijn... verrassend!

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

europees hofHet onderzoek

Het onderzoek dat is uitgevoerd begon met een kijkje te nemen in de rechtszaken database van de EU. In het zogenaamde "Eur-lex" zijn alle zaken en regels van het Europees Hof van Justitie te vinden. Apps, ideeën en uitvindingen vallen onder de noemer intellectueel eigendom. Hasret heeft daarom gekeken wat de regels zijn met betrekking tot patenten en intellectueel eigendom. Het doel van het onderzoek was te ontdekken wat het Europees Hof heeft besloten in zaken met het onderwerp app-idee bescherming. So, what’s the verdict? Na uren en uren zoeken, blijkt; er zijn géén voorbeelden van app-idee bescherming zaken! (Grote dank aan Hasret voor het grondige onderzoek!)

“De wet is zo duidelijk en simpel, dat er geen reden is om erover te discussiëren.”

europees hofWat is de wet van het Europees Hof met betrekking tot app-idee bescherming?

Het Europees Hof van Justitie is een geavanceerd hof. Nationale rechtssystemen zoals het Nederlandse gaan naar het Europees hof voor complexe zaken waar verwarring over bestaat. Uit het juridisch onderzoek blijkt dat de wet je geen app-idee bescherming kan bieden. De wet is zo duidelijk en simpel, dat er geen reden is om erover te discussiëren. Dat maakt het onmogelijk voor deze zaken om bij het Europese hof terecht te komen. Stel dat jij als Nederlander app-idee bescherming wilt, of een zaak wilt maken van het stelen van een app-idee. Dan wordt je zaak al uitgesloten vóór het de rechtbanken behaalt. Copyright en patenten beschermen geen ideeën maar juist de uitvoering van een idee! Iemand maakt een app met hetzelfde idee als jij maar gebruikt een ander logo, design en ontwikkelingstechnieken? Dan kan jij deze persoon niet aanklagen.

europees hof

europees hofWaarom kun je volgens de wet geen app-ideeën beschermen?

Eigenlijk kun je jouw app-idee dus niet wettelijk beschermen. Maar waarom heeft de regering daarvoor gekozen zul je je dan afvragen. Ten eerste wil de regering de economie en concurrentie stimuleren. Als niemand een app mag maken als een soortgelijke al bestaat, ontstaat er een monopolie voor die app. Concurrentie bevordert daarbij ook efficiëntie en innovatie. Ten tweede zorgt de regering ook voor redelijke prijzen en kwaliteit voor de consument. Als er een monopolie voor een app-idee ontstaat, dan kan de eigenaar enorm hoge prijzen voor zijn app gaan vragen. Dat is natuurlijk niet eerlijk tegenover de app gebruiker. Om de app-markt zo efficiënt mogelijk te houden, is dus competitie nodig. Als app-idee bescherming wel mogelijk was, zou dat leiden tot een tal van rechtszaken vanuit de gebruiker of een andere app bedenker. Maar, door de duidelijke wetgeving van het Europees Hof hebben we niet één zaak kunnen vinden.

“Wat je wel kan beschermen, is de uitvoering van je app-idee.”

europees hofWaarom is het goed dat app-idee bescherming niet bestaat?

Het is een voordeel voor jou en andere app-idee bedenkers dat het Europees Hof geen app-idee bescherming toe laat. Stel dat Apple zijn ‘idee’ voor het maken van een smartphone had kunnen beschermen. Dan zou iedereen alleen nog maar iPhones kunnen kopen. Als Tinder het idee voor een dating app vast had kunnen leggen, dan zou niemand meer een dating app mogen maken! Misschien wil je wel een dating app voor ouderen maken. Met app-idee bescherming kan je je jouw idee dan niet meer uitvoeren. Het is dus maar goed dat er geen app-idee bescherming bestaat! Wat je wel kan beschermen, is de uitvoering van je app-idee. Het design, het logo en de software kan je dus wel beschermen en vastleggen. In dit artikel over 9 juridische tips bij zelf een app maken, zie je wat je kan afspreken met je ontwikkelaar.

Hoe ga je dan om met het beschermen van je app-idee?

Het is dus niet mogelijk om alleen je app-idee juridisch te beschermen. Toch zijn er andere mogelijkheden.

Wil je meer weten over deze mogelijkheden? En welke vervolgstappen je kunt nemen? Dat kan met 'Het drieluik van app-bescherming'. Dat is een boekje waarin je inzichten hierover krijgt en in 3 stappen weet hoe je jouw app-idee wél kunt beschermen.

Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan sturen we jou 'Het drieluik van app-bescherming', waarin je leert hoe je omgaat met het beschermen van je app-idee: