Wacht, kan jij een goedkope app krijgen met 40% korting?

Ho! Zou je een goedkope app kunnen krijgen met Flutter? Apps die gemaakt worden met deze methode kunnen 40% goedkoper zijn dan ‘native’ apps. Wordt dit de nieuwe manier van apps maken?

goedkope appIk spreek met Tim Stribos (links), app-ontwikkelaar bij Moqod. Tim heeft ervaring met Flutter en laat weten wat je krijgt voor deze manier van een goedkope app maken.

Lees het artikel hieronder voor een uitgebreide versie van het interview, of bekijk de video voor een samenvatting:

goedkope appTim, allereerst kun je uitleggen wat Flutter is?

Voor ik uit ga leggen wat Flutter is, geef ik graag een korte introductie in het wereld van apps ontwikkelen. Apps kunnen gemaakt worden met allerlei methodes, systemen, talen en voor verschillende telefoonplatformen zoals Android of iOS (Apple). Iedere ontwikkelaar heeft zijn eigen specialisatie of voorkeur.

Voor het gemak onderscheid ik 3 soorten apps, waaruit jij kan kiezen als app-bedenker. Als je dit weet, spreek je al een beetje de taal van ontwikkelaar. Het zit zo: er zijn webapps, native apps en hybride apps. Een webapp is eigenlijk een website die goed functioneert op je mobiel. Een native app is speciaal gemaakt voor Android of iOS. Een native app is in de regel géén goedkope app, omdat dit uitgebreide app-ideeën betreft en veel ontwikkeltijd kost. Daarnaast moet de app 2x gebouwd worden (één keer voor Android en één keer voor iOS), dus dan verdubbellen de kosten. Daarvoor krijg je natuurlijk wel echte state-of-the-art apps, maar een goedkope app is het dus niet. Dan heb je nog hybride apps, dat is een goedkope app in vergelijking met native apps. Deze hybride apps worden niet gemaakt voor 1 platform, maar werken op zowel Android, iOS als andere telefoons. Dit gaat helaas wel ten kosten van de kwaliteit: een hybride app zal niet zo logisch werken als een native app.

Maar wat is Flutter nou? Door Flutter te gebruiken krijg je een app tussen hybride apps en native apps in. De app wordt niet speciaal gemaakt voor één platform, maar je krijgt wel een betere kwaliteit dan een gemiddelde hybride app. Toch werkt Flutter omdat het op alle telefoons werkt, dus zowel op Android én iOS. Flutter wordt gemaakt met een eigen programmeertaal, Dart genaamd.

"Het scheelt een ontwikkelaar veel tijd om de apps te maken en dat zorgt voor een goedkope app."

goedkope appeWat is het voordeel van Flutter gebruiken om je app te maken?

Het allergrootste voordeel van Flutter is dat het een betrouwbare hybride app maker is. Het is veel stabieler dan de hybride app methode. Het scheelt een ontwikkelaar veel tijd om de apps te maken en dat zorgt voor een goedkopere app. Een Flutter app kan al snel 40% goedkoper zijn dan een native app. Nog een voordeel is dat veel ontwikkelaars gebruik kunnen maken van Flutter. Voor ontwikkelaars die de taal kennen van Android is het makkelijk over te stappen, maar ook voor websitemakers (die weer een andere taal schrijven) is het ook mogelijk. Weinig webdevelopers kennen Dart, maar wel Javascript , dat er veel op lijkt en veel webdevelopers wel spreken. Er is een groot tekort aan app-programmeurs, maar dankzij de universele taal van Flutter kunnen ook websitemakers hiermee aan de slag. Dit is ook de reden dat Google achter Flutter staat, want hiermee hebben ze nóg meer ontwikkelaars tot hun beschikking!

Het is natuurlijk een enorm voordeel dat Google Flutter promoot. Hierdoor krijgt de app-bedenker een goedkopere app en de technologie zelf wordt goedkoper. De uiteindelijk app wordt met Flutter van een hogere kwaliteit dan de meeste hybride apps, bijna zelfs zo goed als een native app. De apps reageren snel en werken logisch voor de gebruiker. Voor een ontwikkelaar is het ook fijn om mee te werken omdat het hem tijd scheelt, ook zeker om eerdere foutjes op te lossen.

"Google is aan het werken aan één platform voor telefoons, tablets, laptop en tv’s. "

goedkope appWorden alle apps dan een Flutter app?

Voor veel apps kan het een goede oplossing zijn om met Flutter gemaakt te worden, ja! Toch zijn er uiteraard wat keerzijden aan de medaille. Zo werkt Flutter het beste op nieuwere telefoons. Op alle telefoons van de afgelopen 3 jaar zal hij heel snel reageren, dat zijn zo’n 80% van alle telefoons. Het is dus afhankelijk van je app-idee of Flutter iets voor jou is. Als jij een doelgroep wilt bedienen die niet de allernieuwste telefoons heeft, bijvoorbeeld een wat oudere doelgroep, dan is Flutter niet de juiste keuze.

Ook werkt Flutter het beste voor een simpele, snelle app. Wil je bijvoorbeeld een Facebook of Uber 2 creëren? Dan zal je toch eerder naar een Native app i.p.v. een goedkope app moeten kijken. Er zit namelijk zoveel werk achter deze apps, daar moet toch veel tijd in worden steken om het goed te laten functioneren. Sommige functies werken ook niet met Flutter samen, zoals Android of iOS specifieke functies. GPS werkt bijvoorbeeld wel prima, maar een Augmented Reality functie of een game-app is niet geschikt voor Flutter. Dat gezegd hebbende, kan Flutter over het algemeen wel werken voor de meeste business apps en startups.

goedkope appWat was jouw eerste app die je met Flutter hebt gemaakt?

De eerste app die we gemaakt hebben met Flutter is Correctbook. Samen met de klant hebben we gekozen om met Flutter te werken. Dit scheelt ons tijd in het debuggen (testen op fouten), de test- en conceptingfase. Het is een duurzame oplossing want we hoefden gedeeltes niet nogmaals te bouwen. Toch was het niet een ‘standaard’ app, we konden ook delen op maat maken. Zo heeft de Correctbook app een functie om documenten te fotograferen, uit te knippen en op te slaan als PDF. Dat is geen standaard functie. Uiteindelijk zorgde het gebruik van Flutter dat de klant 40% lagere kosten had, in vergelijken met een native app. De klant en wijzelf zijn dus erg tevreden over Flutter!

goedkope appHoe zie je de toekomst van Flutter?

Als je een app maakt in een bepaald programma, wil je natuurlijk niet dat deze een paar jaar later niet meer gebruikt wordt. Dan kan je app niet mee met de tijd. Dat is helaas wel een gevaar bij andere hybride methodes. Als je apps native leert programmeren voor Android of iOS weet je dat je goed zit. Google of Apple zorgt ervoor dat deze methodes in stand blijven gehouden. Dat is weer fijn aan Flutter en Dart, omdat Google het programma ondersteunt. Daardoor houdt Google Flutter in de toekomst relevant. De community rondom Flutter breidt zich ook steeds verder uit. Ik zie het niet gebeuren dat Flutter native apps gaat overnemen. Dit simpelweg omdat er behoefte zal zijn aan complexe apps. Google is aan het werken aan één platform voor telefoons, tablets, laptop en tv’s. Flutter kan daar ook een rol in spelen. Dus het biedt ook kansen!

goedkope appWelke methode zou je iemand met een app-idee aanbevelen?

Dat is echt afhankelijk van welk app-idee je hebt. Bij voorbaat zou ik niet aanbevelen om met écht hybride methodes te ontwikkelen. Dan kan je beter gaan voor een mooie webapp die goed functioneert op mobiel. Dat is namelijk goedkoper en dan weet je dat deze over een paar jaar nog goed functioneert. Ben je op zoek naar een simpele, maar snelle en mooie app voor (relatief) nieuwe telefoons? Dan is Flutter ideaal voor je. Voor minder geld en tijd krijg je toch een app van goede kwaliteit. Is jouw idee meer geschikt voor een complexe app waarbij veel op de achtergrond wordt gedraaid? Dan kan je altijd beter gaan voor een native app. Dat is dan geen goedkope app maar wel wat je nodig hebt voor je idee.

goedkope appWil je weten welke ontwikkelingsmethode het beste werkt voor jou?

Een heel artikel vol programmeertaal. Ik snap best als het je niet meteen duidelijk is wat jij voor jouw app het beste kan doen. Om het je gemakkelijk te maken hebben ik de 3 ontwikkelmethodes voor je op een rijtje gezet, samen met de voor- en nadelen.

Zo kan je precies zien wat voor jouw app belangrijk is en wat dé methode voor jou is.

Download hieronder de ‘Ontwikkelingsvergelijker’ en bekijk de voor- en nadelen van elk type ontwikkeling.