app hostingOnderhoudskosten voor je app

Als je app eenmaal is gemaakt, blijf je toch nog kosten maken. Dat verwachten de meeste mensen en bedrijven niet. App op de app store en klaar is kees? Helaas niet. Een app heeft aandacht en zorg nodig om te blijven leven! Met nieuwe updates zorg je ervoor dat je app goed blijft werken op alle mobiele telefoons. De app hosting kosten zijn dus onderdeel van terugkerende kosten. Een onderdeel? Ja, want dit zijn niet de enige kosten; andere terugkerende kosten heb ik hier voor je in een overzicht staan. Zo word je niet meer verrast door onverwachte kosten na je app ontwikkeling.

"Alles wat een gebruiker op een app doet moet communiceren met de server."

app hostingWat zijn app hosting kosten?

Je app kan vrij weinig op zichzelf. Die heeft een computer nodig om te communiceren met het internet, een zogeheten "server". Zonder de gegevens vanuit die server blijft je app stil staan.

Kijk bijvoorbeeld naar nu.nl. Als je de app opent, haalt deze de laatste nieuwsberichten op van de server van NU.nl. Gelukkig wordt zo'n server meestel meegeleverd door je appontwikkelaar. Mochten ze je dan stoer vertellen dat je app in the cloud zit, betekent dat gewoon dat je toegang tot die server krijgt.

De hostingkosten bestaan niet alleen uit kosten van deze server. Je betaalt voor opslag, onderhoud en communicatie met de server. Daar komen aanschafkosten, stroomverbruik en internetverbinding bij. Daar betaal je een totaal maandelijks bedrag voor op basis van de door jouw app gebruikte opslagruimte en dataverkeer. Tot slot zul je waarschijnlijk te maken krijgen met diensten bovenop de server. Daarmee heb je toegang tot analyticspushberichten en content management. Om het allemaal wat duidelijker te maken heb ik het hieronder voor je op een rijtje gezet:

Opbouw van App Hosting kosten

De onderstaande lijst bepaalt je app hosting kosten. Let goed op deze punten wanneer je app hosting regelt, zodat niet achteraf blijkt dat je hogere maandelijkse kosten hebt.

app hostingOpslagruimte en dataverkeer

Opslagruimte en dataverkeer, de basis van app hosting. Allereerst betaal je huur voor de server waarin dit plaatsvindt. Alle gegevens van de gebruikers van je app worden hier opgeslagen. Naast opslag moet de server ook gemakkelijk data ophalen; dataverkeer. Hoeveel dataverkeer jou kost is afhankelijk van jouw app-idee.

Hoe groter de hoeveelheid data er heen en weer wordt getennist, hoe hoger de kosten oplopen. Video's zijn bijvoorbeeld relatief grote bestanden, en kosten meer om op te slaan en op te halen. Nieuwsberichten daarentegen zorgen voor relatief weinig dataverkeer, omdat ze relatief klein zijn.

app hostingApp analytics

Wat doen gebruikers in jouw app? Welke functies gebruiken ze vaak, welke nauwelijks of nooit? Die informatie is niet zomaar af te lezen vanuit het dataverkeer. Met app analytics krijg je inzicht in het gedrag van je gebruikers. Dat inzicht is zó belangrijk voor het succes van je app dat deze kostenpost een vereiste is. Zonder app analytics ben je zo goed als blind als het op het gebruikersgedrag van je app aankomt.

app hostingPush berichten

Push berichten zijn jouw communicatielijn met je gebruiker. Heeft je app een nieuwe update of wil je een herinnering sturen? Push berichten zijn je antwoord. Kijk maar naar de apps op je eigen telefoon. Een bericht over een kortingsactie in een shop app, dat je aan zet bent bij Wordfeud of een melding dat je een mailtje hebt ontvangen. Met push berichten heb je een handige manier om de aandacht van je gebruikers te vangen en ze je app weer te laten openen.

app hostingContent Management

Dit geldt niet voor alle app-ideeën, maar zeker voor een flink aantal. Soms is het namelijk handig om zelf informatie te kunnen aanpassen of toevoegen aan je app. Neem nou een agenda app, daarin wil je de mogelijkheid hebben om zelf evenementen aan de agenda toe te voegen. Ook deze functie valt onder app hosting. Dit soort aanpassingen maak je in een content management systeem (CMS). Hiermee maak en stuur je ook zelf push berichten naar je gebruikers.

app hosting

"Hoeveel werk heeft de server aan jouw app?"

app hostingHoe hoog zijn app hosting kosten?

De kosten van app hosting kunnen verschillen. Het kostenplaatje hangt samen met hoe afhankelijk je app is van de server. Is het een klein ongemak als de server even uitvalt, of valt alle functionaliteit weg als de server nog geen minuutje offline is? Hoeveel data moet je server opslaan? En hoe snel moet de server zijn? De antwoorden op die vragen bepalen de kosten van de opslagruimte en het dataverkeer. Als je app hier geheel afhankelijk van is, heb je waarschijnlijk relatief hoge kosten. Werkt de app volledig op zichzelf, zonder server? Dan zijn je kosten nagenoeg niets.

De andere diensten hierboven voegen waarde toe aan je app. Hoe meer van die diensten je nodig hebt, hoe hoger je kosten zijn. Vraag jezelf daarom af, 'moet ik de content van mijn app kunnen beheren?'.

Het inschatten van de app hosting kosten doe je door te kijken naar de kosten van de app ontwikkeling. App hosting kosten zijn jaarlijks 0% tot 10% van je ontwikkelingskosten. Dus, heb je €50.000 voor je app betaald of ga je dat betalen? Reken er dan op dat je jaarlijks €0 tot €5000 betaalt. Dat is exclusief je onderhoudscontract, waarover je hier meer leest.

app hostingOntwikkelkosten berekenen

Met de Ontwikkelkosten Check kom je erachter wat er betaald wordt voor meer dan 190 reeds gemaakte apps zodat je exacter de prijs van jouw app kunt zien. Om het je makkelijker te maken, krijg je hieronder direct toegang tot de Ontwikkelkosten Check, door je e-mailadres in te vullen:

Weet jij wat je app kost?
Ontwikkelkosten Check
Ontdek de kosten om jouw app te laten maken

Dit krijg je:

✔️ Inzicht in het benodigde budget, binnen 10 seconden
✔️ Gebaseerd op verkoopprijzen van 190+ écht apps
✔️ Concrete prijzen, afgegeven door 40+ ontwikkelaars

Toegang kost normaal €5 per maand, nu onbeperkt en levenslang toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!