Robbert Marks

Wat is een 5-sterren app?

Eenvoudig gezegd is een 5-sterren app een app met een beoordeling van meer dan 4,5 sterren in de App Store. We merken dat 5-sterren apps over het algemeen beter presteren in de App Store, wat in de huidige markt al een aanzienlijke prestatie op zich is.

Het bereiken van zo'n app begint met het waarborgen van de veiligheid van de gebruiker. De app moet snel zijn en zo goed als vrij van bugs.

Gebruikers zijn kritischer geworden, en als je app niet meteen duidelijk is, loop je het risico dat de gebruiker naar een alternatieve app overschakelt. De lancering van je app is slechts het begin; gebruikers moeten zich gehoord voelen door actieve feedback en betrokkenheid bij nieuwe functies. Een 5-sterren app is eigenlijk nooit helemaal 'af'.

Hoe bouw je een 5-sterren app?

Allereerst beslis je welk type app ontwikkeling je inzet: native, hybrid (cross platform) of webapp. Wij kiezen ervoor om altijd met native te werken, zowel voor Android als iOS. Onze focus ligt op native om een hoge kwaliteit te garanderen en concessies te vermijden.

Een reden waarom wij niet met cross platform werken is hoe deze apps met updates omgaan. Cross platform methodes zoals Futter en React Native moeten namelijk de updates die voor native relatief eenvoudig zijn, zelf eerst verwerken voordat app ontwikkelaars met de software aan de slag kunnen. Dat zorgt voor onrust. Met native heb je veel minder werk en meer directe invloed op jouw app ontwikkeling.

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof native twee keer zoveel werk en kosten met zich meebrengt, valt dat in de praktijk mee. Wij bouwen bijvoorbeeld in een van de twee native talen en vertalen dit direct naar de andere taal. Dit bespaart ons tot 70% van de tijd voor het bouwen van twee native apps.

Onderhoud brengt ook kosten met zich mee. Maar bij Native ontwikkeling zijn de kosten lager dan bij cross-platform ontwikkeling. Ondanks dat je zowel voor iOS als Android onderhoud pleegt. Dat komt vanwege frequente bugs en monitoring, maar ook omdat er voor dit soort apps vaker herbouw (refactoring) nodig is.

5-sterren native app review

Een voorbeeld 5-sterren app

Onlangs lanceerden we de Serious Fitness Lab app. De oprichters begonnen als startup, en ondanks de concurrentie in de fitnessappmarkt behaalden ze nu een beoordeling van 4.95 in de App Store. Door te kiezen voor native ontwikkeling en niet cross-platform, hebben we de klant een betrouwbare app kunnen bieden zonder twijfels over de toekomstige ondersteuning.

Stel dat we deze app cross-platform hadden ontwikkeld, bijvoorbeeld met Flutter. Dan hadden we onze klant een app gegeven waarbij er continu twijfels zijn. Want wat als Flutter ermee stopt? Dit is al eens eerder gebeurd met een cross-platform service van Microsoft, Xamarin. Met native is deze kans er nagenoeg niet. Je bent onafhankelijk van een andere dienst, dus ben je zo goed als verzekerd dat jouw app de komende jaren zonder problemen blijft functioneren.

Met native loop je niet tegen de grenzen aan die cross-platform nog met zich meebrengt. Voor Serious Fitness Lab hebben we specifieke interface-interacties gerealiseerd die met cross-platform niet mogelijk zouden zijn.

Een goede ontwikkelaar voor een goede app

Het selecteren van de juiste ontwikkelaar is cruciaal voor het succes van je app. Prijs is niet altijd een indicator van kwaliteit. Beter onderzoek je als opdrachtgever eerder gebouwde apps. Bezoek vooral meerdere ontwikkelaars en vergelijk gespreksresultaten.

Een goede ontwikkelaar is hier altijd van kritisch belang. Want zomaar even een appje maken is er niet bij. We werken aan een langdurig project dat niet stopt bij de lancering. Zo’n lange termijn relatie aangaan is dus niet alleen een investering voor de klant, maar ook voor de ontwikkelaar.

Onze methode

Een app maak je niet in één keer, en betaal je dus ook niet in één keer. We hebben een methode waarmee we doelen vastleggen. We definiëren wat succes is voor de app. Voor Serious Fitness is dit dat je een personal trainer in je broekzak hebt. Pas daarna onderzoeken en valideren we ideeën die bij dit doel passen. Bijvoorbeeld met behulp van een MVP of simpelweg een papieren prototype.

En als je de app gaat bouwen of uitbreiden, denken we mee in wat je eerst moet bouwen. Door zo’n onderzoek komen we erachter wat de zekerheidsscore is voor een bepaalde functie die je wil ontwikkelen. Ook kunnen we als ontwikkelaar er een prijskaartje aanhangen. Deze twee dingen weeg je mee om te beslissen wat je eerst gaat laten ontwikkelen.

Team werkt samen aan native app

Bijvoorbeeld: stel, idee 1 kost € 3.000 met een zekerheidsscore van 7.3, idee 2 kost € 10.000 met een zekerheidsscore van 2. Dan is het duidelijk waar je je geld in moet stoppen. Voor jou, maar ook voor ons als ontwikkelaar. Vervolgens bouwen we stapsgewijs naar het succes van de app.

Om het voorbeeld van Serious erbij te houden: we begonnen het traject met een tweetal gesprekken. Vervolgens starten we met een App Accelerator Day, waarbij we bepalen of de match er is. We delen hierna relevante templates om het idee te kristalliseren. En zo gaan we vervolgens van idee naar app, terwijl we ervoor zorgen dat het goede gevoel waarmee we begonnen ook elke week wordt bevestigd.

Wat financiering betreft, dient er natuurlijk al een kans op succes te zijn. Die is er niet alleen door het app-idee, maar ook de connecties die de bedenker heeft. Zodra we in een samenwerking zitten, gaan we samen naar investeerders. Immers hebben wij als ontwikkelaar er net zo goed baat bij dat de app een succes wordt, dus is er geld nodig. Vooral als die investeerders zelf de app ook nog eens gaan gebruiken!

Stappenplan

Raadpleeg gerust de documenten op de website van Glamorous Goat om een idee te krijgen van wat wij als ontwikkelaar verwachten van jou en je app-idee een succesvolle app. Als je nog in een vroeg stadium bent met je app-idee, bekijk dan het stappenplan van AppSpecialisten om goed van start te gaan, dat je onderstaand kunt downloaden.

het Van A tot App Stappenplan
In welke stappen ga jij Van A tot App?
het Van A tot App Stappenplan
Kom erachter welke stappen je leiden naar jouw eigen app

Met het Van A tot App Stappenplan ontdek je:

✔️ Welke stappen er zijn om je app succesvol te maken
✔️ Waar je allemaal aan moet denken om geen stappen te vergeten
✔️ Hoe je iedere stap uitvoert

Toegang tot het Van A tot App Stappenplan kost normaal €7 in de shop, nu GRATIS toegankelijk:

-David van AppSpecialisten

Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!