Zelf een app maken, hoe doe je dat? Interview met Jip ter Voort van APPointment

zelf een app maken"Los een maatschappelijk probleem op door een interface te ontwerpen" luidde de opdracht voor onder andere Jip ter Voort, afgestudeerde MSc Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Zelf een app maken dus! Hij maakte samen met studiegenoten de app APPointment, waarmee het probleem van eenzaamheid onder ouderen aangepakt wordt.

AppSpecialisten interviewt Jip om erachter te komen wat hij leerde over zelf een app maken en hoe jij dat kan toepassen op jouw app-idee.

zelf een app makenHoe zijn jullie op het idee van deze app gekomen?

Het begon allemaal met het vak Human Media Interaction dat ik volgde op de Universiteit van Tilburg. We kregen de opdracht om met behulp van een interface een maatschappelijk probleem op te lossen. We moesten dus zelf een app maken. Met een groep van vijf man zijn we gaan brainstormen en hebben we besloten ons te focussen op de doelgroep ouderen. Om er écht achter te komen wat voor deze doelgroep belangrijk is, hebben we een aantal ouderen geïnterviewd. Al snel bleek dat eenzaamheid een hele grote rol speelt onder ouderen; de partner is overleden en familie komt niet zo vaak op bezoek, etc. Daar wilden we dus iets mee gaan doen. Een goed idee als je begint met zelf een app maken.

Dan heb je een goed idee, maar hoe ga je verder met zelf een app maken?

zelf een app makenTijdens de interviews kwam naar voren dat deze ouderen wel nieuwe contacten willen maken. Zo zouden ze graag activiteiten ondernemen met andere ouderen die ook eenzaam zijn en in de buurt wonen. De geïnterviewden gaven aan dat daar echt behoefte naar was. Hier zijn we mee aan de slag gegaan en zo is het proces van zelf een app maken begonnen. De app APPointment is toen geboren.

zelf een app maken

Jip (tweede van links) en zijn team van medestudenten (Joey Radstaat, Roxanne Arnts, Laura Clarijs en Marisse Douma), met de APPointment app in hun handen.

"Een soort Tinder voor ouderen, maar toch net even anders."

zelf een app makenHoe werkt de app APPointment precies?

zelf een app makenAPPointment kan als een opstapje gebruikt worden om mensen te leren kennen, waardoor het probleem van eenzaamheid wordt aangepakt. De app koppelt namelijk ouderen die dezelfde activiteiten willen ondernemen. Als Truus bijvoorbeeld boodschappen doet en Jan hetzelfde plan heeft, dan kunnen ze samen op een afgesproken tijd boodschappen doen. Een soort Tinder voor ouderen, maar toch net even anders. Hier rechts zie je een screenshot van het hoofdmenu van de app.

zelf een app makenWat vindt de doelgroep van de app?

Om dat na te gaan hebben we een prototype gemaakt met Flindo Prototyping Tool en die zijn we gaan testen bij een zorginstelling in Breda. Er zaten mensen bij die nog nooit een computer of tablet hadden aangeraakt, maar ook zij konden na een kwartier de app goed gebruiken. De taken werden uitgevoerd zoals we het hadden bedacht, dus dat was erg positief. Zo zie je maar dat zo'n app echt van dienst kan zijn, als het maar goed ontworpen is.

"Er zaten mensen bij die nog nooit een computer of tablet hadden aangeraakt, maar ook zij konden na een kwartier de app goed gebruiken."

zelf een app makenWat maakt deze app uniek?

De doelgroep! Bij zelf een app maken denk je niet meteen aan ouderen. Er wordt van ouderen niet verwacht dat ze uit de voeten kunnen met de technologie, maar uit het prototype onderzoek bleek het tegendeel. Ouderen kunnen goed omgaan met apps en leren het snel. Daarbij is het wel belangrijk dat de app goed ontworpen is, APPointment is heel simpel in gebruik.

zelf een app maken

zelf een app makenHebben jullie nagedacht over het verdienmodel van de app?

Ja, er zijn natuurlijk heel veel verdienmodellen mogelijk. Laat je de gebruiker betalen of bieden we misschien abonnementen aan? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Er was destijds wel interesse vanuit een grote zorginstelling, maar dat viel net samen met afstuderen.

zelf een app makenWat zijn de volgende stappen die jullie gaan nemen?

We willen de gebruiksergroep blijven onderzoeken om optimaal te voldoen aan de wensen van de gebruiker. Dit kan door het bestaande onderzoek uit te breiden en door wederom met de eindgebruiker om tafel te gaan zitten. Dit zou in de verzorgingshuizen kunnen.

zelf een app makenHeb je nog een tip die je zou willen meegeven aan mensen die ook zelf een app willen maken?

Het is echt heel waardevol om je gebruikersgroep grondig te testen. Wat willen zíj nou eigenlijk? Je kan wel onderzoek doen met behulp van artikelen en het internet, maar je leert je doelgroep pas écht kennen wanneer je met ze rond de tafel zit. Dan begrijp je pas echt waar het probleem zit en hoe je dat kan gaan aanpakken.

Wat kunnen we leren van de aanpak van Jip?

zelf een app makenDavid van der Loo – app-expert bij AppSpecialisten: Mooi dat de kennis van de Universiteit wordt toegepast in het werkveld! Niet alleen worden studenten opgeleid om succesvolle apps te maken, ook leidt het tot een concrete app. Wat mij betreft zijn er 3 dingen die we kunnen leren van de aanpak van Jip en zijn mede-studenten:

1. Focus op doelgroep - Jip kreeg de opdracht om een maatschappelijk probleem op te lossen. Hij redeneerde dus vanuit de problemen van zijn doelgroep, niet vanuit zijn oplossing. Door met de doelgroep te gaan praten kwam hij erachter wat het probleem was (ouderen willen wel, maar weten niet hoe). Zo wist hij een app te bouwen waar veel vraag naar is: hét ingredient voor een succesvolle app.

2. Testen van prototype - Toen Jip met een oplossing kwam gebaseerd op het idee is hij gaan testen. Daar kwamen verassende resultaten uit: het lukt ouderen best om een app te gebruiken. Waar andere zouden aannemen dat ouderen geen apps kunnen gebruiken, zag Jip de feiten: met een eenvoudige app kan dit best! Voordat hij dus de markt benaderde wist hij al dat zijn oplossing ging werken.

3. Een idee is zilver, de uitvoering is goud - Met een goed idee ben je er nog niet. Iemand moet de kar trekken. Met een app die een oplossing biedt voor de doelgroep en na tests succesvol blijkt, ben je er nog niet. Het is nu aan Jip en zijn medestudenten om de volgende stap te zetten en deze app op de markt te zetten. Bijvoorbeeld door samen te werken met de zorginstelling uit Breda, een marktonderzoek uit te voeren of door een verdienmodel te bedenken en uit te voeren. Zoals bij iedere app geldt dus: het zijn de mensen achter het idee die er een succes van maken.